Југословенска кинотека после првих дана марта, током којих је била домаћин Феста, наставља редовни месечни програм, али ће у марту такође угостити Београдски ирски фестивал и Међународну смотру археолошког филма. Циклус Великани светског филма посвећен је овога пута редитељу Стенлију Кјубрику. Програм Сећање на… приказаће ретроспективу недавно преминулог документаристе Крсте Шканате. За циклус Мој избор листу је саставила ауторка из Сарајева Елма Татарагић, а нова издања имаће и стални програми Нема среда и Документарни четвртак.
Фауст (Faust – Eine deutsche Volkssage, 1926)

Од 8. до 10. марта у новој згради (као и 11.и 12. марта у Музеју ЈК ) на програму су Дани Вајмарске културе, са одабраним остварењима класичног немачког филма, почев од Фауста чувеног Фридриха Вилхелма Мурнауа из 1926. године до Просјачке опере Георга Вилхелма Пабста (1931).

Програм под називом 120 година од првих снимања у Србији приказаће 13. марта низ документарних записа насталих пре Првог светског рата и то из колекције српских продуцената Светозара Боторића и Ђоке Богдановића, као што су Трке на Бањици, Једна сеоска српска свадба, Београд по зими, Повратак српских победника, Велика пијаца у Београду и други.

Још старију продукцију представиће 14. марта блок француских филмова сниманих крајем 19. и на самом почетку 20. века, које потписују Емил Рено, Луј Лимијер, Жорж Мелијес, Емил Кол…

Циклус Филм и религија – 500 година протестантизма, доноси од 15. марта филмове Лутер (2003) Ерика Тила, са Џозефом Фајнсом и Бруном Ганцом у главним улогама, контроверзни филм Јеванђеље по Матеју (1964) Пјера Паола Пазолинија, као и Житије Брајаново (1979) Терија Џоунса, Име руже (1986) Жан-Жак Аноа са Шоном Конеријем и Кристијаном Слејтером, Гојине утваре (2006) Милоша Формана са Антонијем Бандерасом…

Јеванђеље по Матеју (Il Vangelo secondo Matteo, 1964)

У новом здању Кинотеке од 23. до 31. марта биће одржана Међународна смотра археолошког филма.

И у том периоду, као и током целог месеца у Узун Мирковој се настављају дневне пројекције. На репертоару су Од сумрака до свитања Роберта Родригеза, Две чађаве двоцевке Гаја Ричија, Згодна жена Герија Маршала, трилогија Господар прстенова Питера Џексона и други атрактивни наслови.

У сали у Косовској Шок коридор 6. марта представља америчког редитеља Берта И. Гордона, са три његова филма из 60-их и 70-их година: Царство мрава, Стравичан доживљај и Магични мач.

На дан када се навршава 65 година рада Музеја кинотеке – 7. марта на програму су класици: Плодови гнева и Трагачи Џона Форда, као и Блејдранер Ридлија Скота.

Циклус Отаџбина наша из угла страних филмаша, започет претходних месеци, наставља се 9. марта, а на програму су, између осталих, југословенско-совјетски филмови У планинана Југославије у режији Абрама Рома и Проверено нема мина Здравка Велимировића и Јурија Лисенка, југословенско-америчка копродукција Партизани Столета Јанковића, Сутјеска, у којој је играо Ричард Бартон, у режији Стипе Делића.

Програм Дани Вајмарске културе 11. и 12. марта, са поднасловом Позни Вајмар, приказује немачку продукцију из 30-их година, почев од Плавог анђела са Марленом Дитрих у режији Јозефа фон Шернберга.

Поводом смрти великог српског и југословенског редитеља Крсте Шканате 14. марта биће приказан избор из његовог богатог опуса: Извештај из села Завој, Први падеж – човек, Уљез, Ратниче, вољно, Носталгија вампира, Мошевац, Хвала на слободи

Од 15. до 21. марта Музеј кинотеке биће домаћин Београдског ирског фестивала, који отвара Пљачка за твоју душу, у присуству редитеља Дејвида Кафрија. Гост ће после пројекције разговарати са публиком, а наредног дана биће приказано и неколико епизода његове тв серије Љубав/Мржња. На програму су и класик Мртви Џона Хјустона и други играни филмови, али и музички документарци – Ghost Blues: The Story of Rory Gallagher у режији Ијана Тулијера и Џо Страмер: Неписана будућност Џулијена Темпла.

Сада већ стални програм Нема среда приказаће 22. марта филмове славног француског аутора Ренеа Клера, носталгичара филмског Париза. За ову прилику одабрано је пет остварења из 20-их година, од Међучина до Италијанског сламног шешира.
Документарни четвртак 23. марта представља совјетског редитеља Романа Кармена са шест филмова, од Повратка Георги Димитрова у Москву (1934) до Великог отаџбинског рата (1965).

Сценаристкиња, продуценткиња и редитељка из Сарајева Елма Татаргић је за циклус Мој избор, од 24. до 27. марта, одабрала филмове које би, како је изјавила, волела да поново гледа у биоскопу, дакле на великом платну, са пријатељима и колегама. На њеној листи су познати филмови из периода од 50-их до 80-их година – Тачно у подне Фреда Цинемана, До последњег даха Жан-Лик Годара, Соларис Андреја Тарковског, Валтер брани Сарајево Хајрудина Крвавца…

Мартовски програм у Музеју кинотеке затвара циклус Великани светског филма, посвећен овога пута америчком редитељу Стенлију Кјубрику (1928-1999). Од 27. до 31. марта биће приказано десет филмова које је снимио од 1956. до 1987. године, углавном у копродукцији са Великом Британијом. Међу њима су његова најпознатија остварења Лолита, Доктор Стрејнџлав, Одисеја у свемиру 2001, Паклена поморанџа, Бери Линдон, Исијавање.