The Film Corner

Пројекат „Филм корнер за све“, дигитално иновативно окружење за филмску и медијску писменост” је наставак пројекта који се наслања на „Филм корнер онлајн и офлајн активности за филмску писменост“ и „Филм корнер освежен – Културни приступ” који су већ промовисани у оквиру програма Креативна Европа 2014-2020.  

Заснован је на дизајну, развоју и тестирању иновативног скупа интерактивних ресурса, онлајн интерактивне платформе за филмско образовање усмерене на кориснике са циљем да подстакне ангажовање публике. Платформа је заснована на избору уметничких и аудиовизуелних филмова ЕУ, како дугометражних тако и дугометражних и аудиовизуелних филмова.

У претходним издањима пројекта већ је развијен скуп интерактивних ресурса: одељак посвећен критичком приступу филмском језику и филму као уметничкој форми, креативни приступ посвећен филму и стварању филмова и део заснован на интердисциплинарном и међупредметном  приступу филмском образовању. Нове секције које ће се развијати биће снажно интегрисане и повезане са деловима платформе који су већ развијени, подстицаће везе са СВОД платформом (www.cinetecamilano.it), у циљу бољег повезивања филмског образовања, циркулације филмова ЕУ, ангажовање публике и монетизација садржаја – и истовремено ће подстицати оснаживање консолидоване публике и потрагу за новом публиком за уметничке и аудиовизуелне филмове ЕУ.

Филм корнер је онлајн интерактивна платформа за филмско образовање усмерена на кориснике и намењена ученицима узраста од 11-18 година и њиховим наставницима као главним корисницима са општим циљем повећања осетљивости и уважавања филма, повећања просечних вештина филмског образовања међу ученицима из ЕУ и неговање ангажовања према филму. Платформа је доступна бесплатно и већ је доступна у ИТ, ЕН, ФР, СР, СЛ, ГЕ.

Платформа Филм конер укључује

  • 3 секције, под називом “студио”
  • 7 дидактичких приступа
  • 18 интерактивних апликација
  • избор од више од 150 инсерата из класичних и савремених филмова из ЕУ и ван ЕУ.

Платформа је развијена у оквиру пројекта Филм корнер, који од 2016. године води Фондација Кинотека Италиана (Милано, Италија) у сарадњи са конзорцијумом партнера међу којима су: Југословенска кинотека – Национални филмски архив Србије (Београд, Србија), Универзитет у Галовеју (Галовеј, Ирска), Универзитет Милано-Бикока (Милано, Италија), Кино Оток (Љубљана и Изола, Словенија) и Национални филмски центар Грузије (Тбилиси, Грузија). Пројекат Филм корнер суфинансира програм Креативна Европа који промовише Европска комисија.