Манифестација Дани српског филма у Загребу, одржана од 3. до 7. априла у Кину Тушканац, протекла је веома успешно, а Југословенска кинотека подржава идеју да тај програм постане традиционалан, изјавио управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић, који је са директором Кинотеке Југославом Пантелићем и управником Архива кинотеке Александром Ердељановићем био део српске делегације у Загребу.

 

„Иницијатива је потекла од Амбасаде Србије у Хрватској. Ми смо је радо прихватили, имамо велико искуство у организацији те врсте програма у Београду“, истакао је Вујовић, додавши да су поред Амбасаде били укључени Српско народно веће и Митрополија загребачко љубљанска.

„Са наше стране замолили смо Филмски центар Србије да се укључи да бисмо лакше добили савремене филмове. Ту је наравно била и подршка продуцената – власника права за одабране филмове. Југослав Пантелић и ја смо осмислили програм са филмовима који нису приказивани у Хрватској, али и са хитовима српског филма из југословенског периода. Идеја је била да програм покрије и давну и ближу историју и савремени филм“, рекао је Вујовић.

„Направили смо концепт да прикажемо неколико филмова из фундуса Кинотеке које смо рестаурисали и објавили на ДВД-у, али нису познати хрватској јавности. Прелазни период чинили су значајни филмови који су имали велики успех у периоду СФРј, а трећи сегмент је савремени филм, где смо водили рачуна да нађемо остварења која нису још била у Хрватској, тако да су практично и то биле премијере за тамошње гледаоце“, објаснио је он.

Вујовић је истакао да је програм привукао пажњу публике. На отварању сала је била препуна, чак се стајало са стране, а поред представника српских институција у Хрватској дошле су и истакнуте личности хрватске културне јавности, међу којима в.д. директора Хрватског аудио визуелног центра Даниел Рафаелић, глумица Ксенија Маринковић и други.

У организацију се укључио Хрватски филмски савез који води програме у Кину Тушканац. „Тамо се велики број програма, као и у Југословенској кинотеци, одржава у сарадњи са страним амбасадама и културним центрима. Кино Тушканац је нека врста загребачког пандана нашој Кинотеци у том делу активности, тако да су се Дани српског филма уклопили у њихов концепт“, рекао је Вујовић, напомињући да је подршку дао и Загреб Филм Фестивал са којим већ сарађује Филмски центар Србије.

На отварању је приказан филм Слободана Шијана Маратонци трче почасни круг, у присуству редитеља, уз овације не само на крају већ и током пројекције.

„Ми смо представљали филмове које је Кинотека донела – Грешницу без греха, Карађорђа и Невиност без заштите, а за филмове новије продукције ту су били аутори Никола Љуца (Влажност), Коста Ђорђевић (С/Кидање), Момир Милошевић (Отворена), Бојан Вулетић (Практични водич кроз Београд са певањем и плакањем). Веома су биле занимљиве и најаве филмова и Q&А после пројекција. Поред тога, сваке вечери у кафеу који је практично у склопу биоскопа публика би по изласку из сале тражила да им се придружимо и остајало се по сат-два у разговору о филмовима“, изјавио је Вујовић.

Што се тиче даље сарадње, „наш предлог је да на основу свега овога што је деловало веома успешно покушамо да направимо слично и следеће године“, рекао је он.

Маратонци трче почасни круг (1982)

 

„Из искуства Кинотеке са овом врстом прогама знамо да континуитет рађа не само квалитет, који је био неоспоран већ при првом издању, него и веће интересовање публике. Манифестација добија на тежини када знате да је традиционална, да има свој термин, на пример прве недеље априла, а не да ад хоц прикажемо неколико филмова и да нас опет нема годинама“, рекао је Вујовић и нагласио да „Кинотека има толико тога што може да прикаже, укључујући документарне филмове, који су доста рестаурисани последњих година“.

„Колико смо схватили, постоји жеља свих српских органа у Хрватској да се овај прогам понови. Мислим да то није тешко организивати, поготово што постоји добра воља и интересовање“, закључио је он.

Митрополија загребачко-љубљанска потрудила се да угости све учеснике, а владика Порфирије био је сваког дана домаћин на ручку.

„Владика је занимљив саговорник, прати кинематографију, био је члан РРА и веома је упућен. У Загребу ради православна гимназија која има вишенамнску салу коју користе и као биоскоп. Ми смо им донели велики број филмова које смо издали на ДВД-у. Верујем да ће ђацима бити занимљви пошто се баве историјом српског филма или догађајима који су битни за Србију. Поклонили смо им и издања часописа Кинотека за њихову библиотеку, тако да ће имати прилику да поред књига читају још нешто на ћирилици. То је био мали гест Кинотеке да им се одужимо на сјајном гостопримству“, изјавио је Вујовић.