Југословенска кинотека, после великог летњег циклуса 70 филмова за 70 година поводом свог јубилеја, наставља редовне програме у дворанама у Узун Мирковој и Косовској улици. Септембар ће обележити ретроспективе сценаристе Гордана Михића и редитеља Владимира Погачића, као и циклус Великани светског филма посвећен глумцу Рутгеру Хауеру.

 

За програм Мој избор филмове је препоручила глумица Снежана Богдановић. Пројекцијом у присуству аутора биће обележено 25 година филма „Вуковар, једна прича“ Боре Драшковића.

У Кинотеци ће бити одржани Дани мексичког филма, ревија младих италијанских редитеља, Pride week, Дани европске баштине, изложба скица италијанског костимографа Пиера Тосија, а ту су и програм Лето ’69, По жељама гледатељки, Сећање на…

Циклус 70 филмова за 70 година траје до 11. септембра када га завршавају два филма из 2019. године – из домаће продукције документарац „Случај Макавејев или процес у биоскопској сали“ Горана Радовановћа, а из иностране америчка драма „У туђој кући“ Џејмса Кента.

У оквиру манифестације Pride wеек од 10. до 14. септембра у малој сали у Узун Мирковој моћи ће да се виде страни класици као што су „Неки то воле вруће“ (1959) Билија Вајлдера или „Поноћни експрес“ (1978) Алана Паркера, али и домаћи филм „Marble Ass“ (1995) Желимира Жилника, који ће и разговарати с публиком после пројекције (11. септембра).

Програм рестаурисаних филмова у Сали Макавејев понудиће 16. и 17. септембра  два остварења инспирисана грчким митовима. То су „Медеја“ (1969) контроверзног италијанског редитеља Пјера Паола Пазолинија, који је за насловну улогу ангажовао оперску диву Марију Калас, као и „Орфеј“ (1950) свестраног француског аутора Жана Коктоа.

Од 18. до 22. септембра биће одржани Дани мексичког филма. За ову прилику одабрано је пет наслова сниманих средином 20. века. Ревију отвара филм „Друга“ (1946) Роберта Гавалдона, а затварају „Мексичке тиквице“ (1949) Гилберта Мартинеза Солареса.

Филмови младих италијанских редитеља биће приказани од 23. до 25. септембра у новом здању, као и 26. септембра у сали у Косовској. Програм ће бити објављен накнадно.

Програм Фокус скреће пажњу на изузетан филм „Вуковар, једна прича“ (1994), поводом 25 година од премијере. Редитељ Боро Драшковић је и косценариста с Мајом Драшковић, а главне улоге играли су Мирјана Јоковић и Борис Исаковић. Пројекцији у новом здању Кинотеке 27. септембра присуствоваће редитељ и део екипе те снажне антиратне драме и трагичне романсе.

Крај месеца, од 28. до 30. септембра, резервисан је за циклус По жељама гледатељки, које ће уживати уз филмове „Оркански висови“ (1939) Вилијама Вајлера, „Москва сузама не верује“ (1979) Владимира Мењшова, „Све о мојој мајци“ (1999) Педра Алмодовара и друге драме и романсе.

У Музеју кинотеке програм после летње паузе почиње ретроспективом филмова недавно преминулог Гордана Михића. Од 4. до 7. септембра у терминима од 17, 19 и 21 час, биће приказан избор из огромног опуса једног од најзначајнијих српских и југословенских филмских сценариста. Међу изабраним филмовима су: „И Бог створи кафанску певачицу“, „Буђење пацова“, „Пас који је волео возове“, „Балкан експрес“, „Варљиво лето ’68“, „Црна мачка бели мачор“… Све пројекције су бесплатне.

Програм Лето ’69 представља омаж години која је понудила неколико догађаја, првенствено у англосаксонској култури, који су у протеклих педесет година битно утицали, посредно или непосредно, на филмску уметност, поп културу, али и животе свих становника планете. У том контексту 8. и 9. септембра биће приказани „Коса“ (1979) Милоша Формана, документарац „Вудсток“ (1970) Мајка Вадлија, „Кота Забриски“ (1970) Микеланђела Антонионија…

Кинотека ће се 11. септембра укључити у манифестацију Дани европске баштине 2019 – “Уметност и забава” – Наслеђе у фокусу. У 17 сати приказује се низ кратких домаћих филмова чије су теме народни обичаји, туризам, образовање. У 19 сати следе филмови о књигама и уметности, а међу њима „Филм о књизи А, Бе, Це…“ (1962) Душана Макавејева и „Музика у Грожњан“у (1976) Едуарда Галића. Од 21 сат теме су филм и архитектура Београда, уз „Рађање наше кинематографије“ (1949) Николе Рајића и друге кратке документарце, као и дигитално рестаурисани документарац средњег метра „Београд, престоница Краљевине Југославије“ (1932) у режији Војина Ђорђевића.

 

За програм Мој избор листу је овог месеца саставила глумица Снежана Богдановић. “Волим да ме филм дубински покрене, да ме узбуди, да ме понесе, да има емоцију, па макар имао и грешке”, рекла је она у интервјуу за часопис Кинотека, додајући да је одабрала дела која су обележила њено филмско одрастање и формирање укуса. Од 13. до 15. септембра видећемо „Рашомон“ (1950) Акире Куросаве, „Ловца на јелене“ (1978) Мајкла Ћимина, „Лепотицу дана“ (1967) Луиса Буњуела, „Андреја Рубљова“ (1966) у режији Андреја Тарковског…

У програму Сећање на… 16. септембра биће приказана три филма македонског редитеља Кирила Ценевског из југословенског периода („Црно семе“, „Јад“ и „Оловна бригада“), а 18. и 19. септембра шест филмова у којима је играо славни амерички глумац Питер Фонда, укључујући култно остварење „Голи у седлу“ (1969) Дениса Хопера, затим „Дивљи бес“ (1976) Џонатана Демија, као и филм „Ванда Невада“ (1979), који је Питер Фонда и режирао.

Циклус Великани светског филма посвећен је холандском глумцу Рутгеру Хауеру (1944-2019), чија се богата међународна каријера одликује жанровском разноврсношћу. Светску славу стекао је улогом у „Истребљивачу“ (1982) Ридлија Скота. „Blade Runner“ је наравно уврштен у ову ретроспективу, која од 20. до 22. септембра обухвата и холандску продукцију „Борба на живот и смрт“ (1977) Пола Верховена, затим амерички филм „Ауто-Стопер“ (1986) Роберта Хармона, „Еуреку“ (1983) Николаса Роуга, „Делић секунде“ (1991) Тонија Мејлама и друге.

У Музеју кинотеке у Косовској биће обележена стогодишњица рођења и 20 година од смрти Владимира Погачића, значајног редитеља који је био и директор Југословенске кинотеке у периоду 1954-1981, битно доприносећи њеној афирмацији у међународним оквирима. Од 23. до 25. септембра на програму је избор из његовог редитељског опуса: „Прича о фабрици“ (1949), „Невјера“ (1953), „Аникина времена“ (1954), „Велики и мали“ (1956), „Суботом увече“ (1957)…

Уз изложбу скица костима и радова истакнутог италијанског костимографа и сет дизајнера Пиера Тосија (1927-2019) биће приказано неколико класичних остварења на којима је радио, као што су „Јуче данас сутра“ Виторија де Сике, „Гепард“ Лукина Висконтија, „Ноћни портир“ Лилиане Кавани.

Програм Сећање на… 29. септембра посвећен је редитељу Френку Зефирелију из чијег се богатог опуса приказују британско-италијански филм „Ромео и Јулија“ (1968), затим „Укроћена горопад“ (1967) са Елизабет Тејлор  и Ричардом Бартоном у главним улогама, као и америчка мелодрама „Шампион“ (1979).

Исти програм ће у више термина током месеца подсетити и на друге недавно преминуле филмске ствараоце – глумце Валентину Кортезе, Симора Касела, Рипа Торна и Силвију Мајлс, редитеља Џон Синглтона, продуцента и писца Артура Браунера.