На иницијативу Југословенске кинотеке, овогодишњи 70-ти Кански филмски фестивал, у оквиру угледног програма Кан класик, приказује филм Александра Саше Петровића „Скупљачи перја“. За потребе приказивања у официјелном програму Канског фестивала, Југословенска кинотека је ове године израдила нову копију филма који је 1967. године награђен Великом наградом жирија у Кану.

 

Биће то први српски филм у програму Кан класик, што је резултат вишемесечне активности Кинотеке, најављене у годишњем плану рада ове институције за 2017.

Пројекција је заказана за 24. мај у фестивалској сали Буњуел са почетком у 21:30 час.

У селекцији је 16 филмова из периода 1946 – 1992. “који су стварали историју Канског фестивал”, објављено је на сајту те престижне манифестације седме уметности.

Александар Саша Петровић

Петровићеви “Скупљачи перја” нашли су се у друштву канских лауреата као што су “Битка за пругу” Ренеа Клемана, “Надница за страх” Анри-Жоржа Клузоа, “Увећање” Микеланђела Антонионија, “Сав тај џез” Боба Фосија, “Човек од мрамора” Анджеја Вајде, “Јол” Јилмаза Гинеја, “Балада о Нарајами” Шохеиа Имамуре…

Програм Кан класик покренут је пре 15 година, а данас је битан део званичне селекције, приказујући ремек дела из историје филма на рестаурисаним копијама, истиче се на сајту Канског фестивала и напомиње да је то инспирисало сличне програме на неколико међународних филмских фестивала у свету.

Подсетимо, међу њима је и београдски Фест који је у свом 43. издању имао прву селекцију Фест класик.

Поводом прославе јубилеја 70. Кан се у програму Кан класик фокусира углавном на своју прошлост, приказујући филмове из земаља које су му омогућиле да постане место кинематографских открића, а које су такође свесне значаја очувања филмског наслеђа, наводи се на сајту Канског фестивала, уз набрајање земаља међу којима је и Србија.

Филм „Скупљачи перја“ снимљен у продукцији Авала филма из Београда један је од најзначајнијих Петровићевих филмова у којем су значајне улоге остварили Беким Фехмиу, Оливера Катарина, Гордана Јовановић, Бата Живојиновић, као и Мија Алексић и Рахела Ферари.

„Кан Класик је официјелни програм најугледнијег светског филмског фестивала, који скреће пажњу на најзначајније филмове из историје канских програма“, истакао је директор Југословенске кинотеке, Југослав Пантелић, уз подсећање да су „Скупљачи перја“ имали велики утицај на надолазеће међународне каријере Бекима Фехмиуа и Оливере Катарине. Пантелић додаје да је овом значајном догађају за српску кинематографију претходила вишемесечна ангажованост свих сектора Југословенске кинотеке.

На овогодишњем, 45. Фесту, у оквиру обележавања 50. годишњице настанка „Скупљача перја“, београдска публика била је у прилици да у Свечаној сали Кинотеке погледа филм у оквиру програма Фест класик.

„Нова копија биће овог маја доступна и светској јавности, што ће изазвати поновно интересовање за овај филм, који је крајем прошле године, у избору који је организовала Југословенска кинотека заузео друго место на листи стотину најбољих српских филмова 20. века“, изјавио је Пантелић и најавио да ће Кинотека наставити и у наредном периоду да пласира бисере српске кинематографије у класичним програмима најзначајнијих светских фестивала.

„То ће извесно бити још једна одскочна даска за поновну светску промоцију овог Петровићевог класика. По информацијама које имам, учешће у програму Кан класик, „Скупљачима перја“, већ је обезбедило поновну биоскопску дистрибуцију у Француској која је заказана за октобар 2017.“, додаје Пантелић.