Бисери из фонда Југословенске кинотеке биће приказани, уз актуелну продукцију, на Данима српског филма у Загребу, који се одржавају од 3. до 7. априла у биоскопу Кино Тушканац.

 

На програму су први српски играни филм Карађорђе, из 1911. године (Живот и дела бесмртног вожда Карађорђа) у режији Чича Илије Станојевића, као и Грешница без греха (1930) Косте Новаковића и Невиност без заштите (1942) Драгољуба Алексића.

Како тим поводом истиче угледни хрватски филмски критичар и теоретичар Ненад Полимац, српска кинематографија једина у регији поседује добро сачувана остварења настала у раздобљу до Другог светског рата.

Можете то проверити на ДВД и блу-реј дисковима које редовно издаје Југословенска кинотека, поручује Полимац и додаје да је тај фасцинантни увид у далеку прошлост плод помног претраживања збирки старих филмова приватних колекционара, као и добре сарадње са другим светским кинотекама.

Полимац оцењује да није случајно што су на Данима српског филма најдрагоценији наслови управо из тих година и затим детаљније описује поменута три бисера.

 

Специјално васпитање (1977)

 

Из периода социјалистичке Југославије уврштени су популарни филмови Маратонци трче почасни круг Слободана Шијана и Специјално васпитање и Национална класа Горана Марковића, као и контроверзни Пластични Исус Лазара Стојановића.

Од новије продукције одабрани су Тилва Рош Николе Лежајића, Влажност Николе Љуце, Травелатор Душана Милића, Отворена Момира Милошевића, С/Кидање Косте Ђорђевића, Практични водич кроз Београд са певањем и плакањем Бојана Вулетића и Инкарнација Филипа Ковачевића.

 

Влажност (2016)

 

Дани српског филма у Загребу су “важна допуна слици српског филма који стиже на наш репертоар, а та је кинематографија неуспоредиво потицајнија но што се то да наслутити по програму домаћих мултиплекса”, оцењује Ненад Полимац.

Манифестацију организује Хрватски филмски савез у сарадњи са амбасадом Србије у Загребу, Филмским центром Србије, Југословенском кинотеком, Српским народним вијећем и Загреб филм фестивалом.