У Југословенској кинотеци 17. децембра отворена је изложба слика ликовне уметнице Јелене Јелаче, чији су мотиви кадрови из познатих филмова некадашње југословенске кинематографије, а репродукције ће красити и календар Кинотеке за 2020. годину.

 

Изложба „Кино око“ приређена је у сарадњи X Витамин галерије и Кинотеке и моћи ће да се види до 13. јануара.

Управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић захвалио је за изузетну изложбу ауторки, као и Ксенији Маринковић из галерије X Витамин, која је предложила ову сарадњу још пре годину дана.

„Идеја нам је одмах била занимљива, али због многобројних активности Кинотеке одлагали смо реализацију. Испоставило се да је то имало и позитивну последицу, с обзиром да је Јелена наставила да ради, па је изложба сада још богатија. Када смо видели све ове слике одлучили смо, а Јелена је пристала, да календар који Кинотека традиционално издаје – за 2020. годину буде опремљен репродукцијама њених слика“, рекао је Вујовић.

Изложбу ће пратити програм филмова који су предмет слика, крајем децембра и почетком јануара у малој сали новог здања Кинотеке, у Узун Мирковој улици. Улаз на изложбу и пројекције биће бесплатан, најавио је Вујовић.

Ксенија Маринковић, која је заједно са Мићом Стајчићем основала X Витамин галерију пре две године на адреси Студентски трг 11, истакла је да су срећни што су у добром крају.

„За нас то значи да смо окружени угледним институцијама као што су Етнографски музеј, Коларчева задужбина, Београдска филхармонија и Југословенска кинотека. Сада нам су казала част и задовољство да заједно са нашим комшијама реализујемо ову дивну изложбу“, рекла је она.

„Јелена је овом серијом слика објединила своју искрену заинтересованост и љубав према двема уметностима – филму и сликарству, дајући омаж неким ремек делима домаће, односно  регионалне кинематографије и времену у којем су ти филмови настајали. Реч је о филмовима уз које смо одрастали, сазревали и које и данас волимо, често их препричавамо“, изјавила је Ксенија Маринковић, те захвалила Кинотеци на могућности да их и они који их нису гледали сада виде на великом палтну, „да се упознају са остварењима која представљају значајан део свих нас и дубоко су утемељени у нашој култури“.

„Хвала Јелени што нас је подсетила на неке вредности, мисли и осећања која су нешто што желимо да пренесемо на млађе генерације“, истакла је Ксенија Маринковић.

Међу многобројним посетиоцима на отварању изложбе били су редитељ Горан Марковић, чији су филмови најзаступљенији на сликама Јелене Јелаче, као и глумице Неда Арнерић, Тања Бошковић и други филмски посленици.

„Национална класа“, „Мајстори, мајстори“, „Сабирни центар“, „Већ виђено“ Горана Марковића, „Маратонци трче почасни круг“, „Давитеј против давитеља“ Слободана Шијана, „Штефица Цвек у раљама живота“ Рајка Грлића, „Варљиво лето ’68“ Горана Паскаљевића, „Петријин венац“ Срђана Карановића, „Скупљачи перја“ Саше Петровића – само су неки од филмова који су инспирисали Јелену Јелачу, а који ће наредних вечери моћи да се виде у малој сали Кинотеке.