Главни део јунског програма Кинотеке биће, већ традиционално, Фестивал нитратног филма. Циклус Великани светског филма овог месеца има два издања, посвећена Џеку Николсону и Ворену Битију. За програм Мој избор листу је саставила ликовна уметница Јагода Буић, програм Фокус представља женске ликове у италијанском филму 60-их, а Сећање на… доноси филмове Џонатана Дема и Роџера Мура.

 

У новом здању Кинотеке настављају се Дани данског филма, започети 31. маја. До 5. јуна моћи ће да се види избор у којем су хит из 1999. године У Кини једу псе Ласеа Спанга Олсена, али и новије продукције, Буђење Валхале Николаса Виндинга Рефна и Меланхолија Ларса фон Трира.

Фестивал нитратног филма одржава се од 6. до 16. јуна, на обе адресе Кинотеке (у Узун Мирковој и Косовској улици), са 45 филмова из 29 архива из Европе, Азије и Америке.

За свечано отварање, на Дан кинотеке – 6. јуна, приказује се програм “Београд између два светска рата”, са три документарна филма дигитално рестаурисана у Југословенској кинотеци: Београд (1919), Београд, престоница Краљевине Југославије (1932) и Београд (1932).

Селектор фестивала Александар Саша Ердељановић најављује нама до сада непознате материјале о Србији и Југославији из архива Чешке, Холандије, Шведске, као и низ бисера светске кинематографије насталих до седме деценије 20. века. Међу њима је Алгол Ханса Веркмајстера, који је инспирација за мото фестивала “Под сјајем запаљивих звезда”.

Од 17. до 20. јуна у новој згради Кинотеке одржава се програм Фокус: женски ликови у италијанском филму 60-их година. Биће то прилика да се у главним улогама виде Клаудија Кардинале као Бубова девојка у режији Луиђија Коменчинија и као Девојка са кофером Валерија Зурлинија, Моника Вити у Помрачењу и у Црвеној пустињи Микеланђела Антонионија, а такође ликови које су креирале Стефанија Сандрели, Сандра Мило, Ана Карина, Милена Дравић и Ђулијета Масина.

Циклус Сећање на… посвећен америчком редитељу и продуценту Џонатану Дему (1944-2017) од 22. до 24. јуна доноси шест филмова међу којима и његово најпознатије остварење Кад јагањци утихну (1990), за које је добио Оскара за режију, а ту су и Филаделфија (1993), Манџуријски кандидат (2004)…

Бони и Клајд (Bonnie and Clyde, 1967)

Програм Великани светског филма приказаће од 25. до 28. јуна осам филмова глумца, редитеља и продуцента Ворена Битија, од његове прве улоге у Сјају у трави (1961), са Натали Делон у режији Елије Казана, преко чувеног филма Бони и Клајд (1967), са Феј Данавеј у режији Артура Пена, до остварења које је Ворен Бити режирао, а у којима је и играо – Небо може да сачека (1978) и Црвени (1981), који му је донео награде Оскар и БАФТА за режију.

Последњих дана јуна Сећање на… посвећено је недавно преминулом британском глумцу Роџеру Муру (1927-2017), чију је каријеру, поред Свеца из истоимене телевизијске серије, обележио лик тајног агента 007. На програму су три филма о Џејмсу Бонду – Живи и пусти друге да умру, Шпијун који ме је волео и Само за твоје очи, али и југословенско-америчка копродукција Био једном један Снешко Луми Уко (1987), у режији Станка Црнобрње. У том филму за децу и породицу Роџер Мур је дао глас за лик Снешка Белића.

На дневним пројекцијама у новом здању Кинотеке током јуна доминираће филмови глумца и редитеља Клинта Иствуда.

У Музеју кинотеке првих дана јуна наставља се циклус Великани светског филма посвећен Џеку Николсону, који је започео 31. маја његовим раним радовима Голи у седлу (1969) и Пет лаких комада. Ретроспектива до 4. јуна обухвата укупно 15 филмова популарног и харизматичног глумца, добитника чак три Оскара – за улоге у филмовима Лет изнад кукавичјег гнезда, Време нежности и Добро да боље не може бити. Уз та три филма на програму су и Кинеска четврт, Поштар увек звони двапут, Исијавање и други, закључно са Двоструком игром (2006).

После Фестивала нитратног филма редовни програм наставља се циклусом Мој избор (од 17. до 19. јуна), који је овога пута саставила истакнута хрватска визуелна уметница Јагода Буић. На њеној листи су, у широком временском и жанровском распону, Оклопњача Потемкин Сергеја Ејзенштајна, Кратак сусрет Дејвида Лина, Рашомон Акире Куросаве, Пијаниста Романа Поланског, а од екс-ју продукције одабрала је Дом за вешање Емира Кустурице.

„При овом избору држала сам се онога што је на мене оставило трајни утисак и што ме се својевремено дојмило као најбоље са уметничког гледишта“, изјавила је Јагода Буић у интервјуу за часопис „Кинотека“.

Програм Фокус: Ђорђе Кадијевић 20. јуна приказује два његова филма – Празник (1967) и Поход (1968), а исте вечери биће представљена књига „Више од истине – Кадијевић о Кадијевићу“. На промоцији учествују аутор Дејан Огњановић, редитељ Кадијевић и филмски критичар и теоретичар Иван Велисављевић.

Од 21. до 25. јуна дворана у Косовској биће домаћин Фестивала стваралаштва деце и омладине.

Шок коридор 26. и 27. јуна представља тему „Женски осветници у јапанској експлоатацији седамдесетих“. Биће приказани први и други део Лејди Сноублад и први и други део Иношика Очо.

Програм Нема среда 28. јуна доноси три америчка филма из 20-их година у којима је играо Хари Ленгдон, описиван као „сањар с дечјим лицем“, а Документарни четвртак одржава се 29. јуна са поднасловом „Едукативни филмови о сексуалности“.

У програмима Сећање на... биће приказани филмови преминулих глумаца Олега Видова (Русија), Виктора Лануа (Француска) и Мајкла Паркса (САД), као и редитеља Пасквалеа Сквитерија.