Из штампе је изашао априлски број часописа Кинотека, четврти од почетка ове године, када је ранији каталог са програмом Југословенске кинотеке прерастао у месечник посвећен филмској уметности, њеној прошлости, али и актуелним догађањима, уз анализе домаћих и страних теоретичара и критичара.

 

Часопис прати програме у дворанама Кинотеке, међу којима је овог месеца ретроспектива Андреја Тарковског, па тако број отвара текст Ненада Беквалца посвећен славном руском редитељу и сценаристи под једноставним насловом „Великани светског филма – Андреј Тарковски“. Беквалац објашњава зашто је са његовим ремек делима „упарио“ остварења сличне тематике настала у исто време у Источној Европи, уз кратак садржај и опис одабраних наслова.

Доајен српске филмске критике Милан Влајчић у рубрици Мој избор представља десет филмова који су на њега оставили озбиљан траг и после неколико деценија.

Интервју са познатим шведским глумцем Стеланом Скарсгардом, који је водила Сандра Перовић, открива његове мотиве да заигра у најновијем филму Фолкера Шлендорфа Повратак у Монток, како иначе бира улоге, шта га привлачи холивудским, а шта независним продукцијама.

У тексту Византија на филму Димитрије Војнов и Јована Анђелковић анализирају појаву те империје на великом платну почев од 20-их година прошлог века у Италији. Кроз конкретне примере виде се сличности и разлике у начину приказивања Византије у бугарској, руској, турској кинематографији. Тему актуелизује тренутно снимање домаће ТВ серије о Немањићима.

У рубрици Филмска музика о Бекству из Њујорка (1997) редитеља Џона Карпентера и музици коју за тај филм радили Карпентер и Алан Хауарт пише Светлана Ђоловић.

Уз сталне програме Кинотеке Нема среда и Документарни четвртак опус глумца Ивана Можухина представља Александар Саша Ердељановић, а редитеља Алена Ренеа као документаристу Божидар Марјановић.

Рубрика Критика из прошлости овога пута преноси критику филма Х-8 Николе Танхофера, коју је 1958. године у листу Филм данас објавио Жика Богдановић.

Априлска Кинотека доноси и четврти део фељтона Панк на филму Дејана Д. Марковића, затим текст Палп и филм Милоша Петрика, приказ књиге „Славко Воркапић – девет исповести филмског бунтовника“, најаву Фестивала фантастике: Повратак у биоскоп 4

Ту су и текстови о недавно преминулим филмским уметницима Билу Пакстону, Емануел Рива, Лазару Стојановићу, Џону Харту, Владимиру Тадеју.

На стотинак страница Кинотеке битно место имају одабране фотографије. Модерни дизајн потписује Вук Попадић.

Цена часописа је 200 динара, а може се купити како у Југословенској кинотеци (100 динара уз купљену биоскопску карту) тако и у књижарама Делфи и на благајнама већине београдских биоскопа.