Дигитално рестаурисани документарни филм „Београд, престоница Краљевине Југославије“, снимљен 1932. године, може се видети на званичном YouTube каналу Југословенске кинотеке.

 

Реч је о најзначајнијем филму о Београду између два светска рата, а траје педесет шест минута.

Редитељ и сценариста је Војин Ђорђевић (1897-1985), познати новинар, фотограф и историчар филма. Сниматељи су били Јосип Новак и Антон Хари Смех, у продукцији Југословенског просветног филма, предузећа које је тридесетих година 20. века снимило велики број туристичких и путописних филмова о лепотама Југославије.

Ова филмска фреска у целости приказује живот, стварање, видике, историју и лепоте наше престонице, писала је ондашња штампа. У серији снимака могу се видети разни изгледи и делови вароши, велелепне грађевине, саобраћај, паркови, знаменитости и споменици, улични живот, занимљивости, излетишта, пристаништа, свечаности, спортски живот, радови на модернизовању престонице и друго.

Дигитална копија, на којој су стручњаци Архива Југословенске кинотеке радили неколико месеци, премијерно је приказана 2016. године на Фестивалу немог филма у Порденонеу у Италији. Домаћа публика могла је да га види у програму Фест класик 2017. године, као и у Кинотеци.

Кинотека ће одабрана остварења из свог богатог фонда постављати периодично на YouTube канал и у наредним данима.