Фестивал италијанског филма у Београду ће се поново одржати у Југословенској кинотеци од 23. до 28. септембра. Први део Фестивала у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој од 23. до 26. септембра чиниће савремени италијански филмови младих редитеља, док ће други део програма бити приказан у Музеју кинотеке у Косовској 11 и биће посвећен оскаровцу Пијеру Тосију, костимографу који је својим костимима обележио најзначајнија дела Лукина Висконтија и бројних других редитеља.

 

Фестивал ће угостити бројне госте из Италије, поред госпође Габриеле Карлучи, уметничког директора фестивала, редитеља, продуцената и глумаца из филмова који ће се наћи на програму у Београду ће боравити и представници Министарства културе Италије, представници Филмских комисија Лација, Пуље, Базиликате, Сардиније и Абруца, директор Експерименталног центра за кинематографију као и више дистрибутера.

ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА:

Понедељак, 23. 9.

18:00 IL PRIMO RE (Први Краљ)
Режија: Матео Ровере

Ромул и Рем, буквално однешени изливањем Тибра, остају без земље и народа, заробљени од стране становника Албе. Заједно са осталим затвореницима принуђени су да учествују у дуелима у блату, где поражени бива спаљен. Када дође ред на Рема, Ромул се нуди као његов противник и њих двоијица уз помоћ лукавости успевају да изазову побуну, али то је само почетак њиховог пута заједно са осталим бегунцима и једном весталком која носи свети пламен. Знајући да су им на трагу непријатељске снаге одлучују да се супротставе сујеверју и храбро улазе у шуму, где се Рем доказује и постаје предводник групе, док Ромулу преостаје само да се опорави од рањавања. Када Ромулу весталка саопшти судбину он одлучује да пркоси жељи богова.

20:30 SAREMO GIOVANI E BELLISSIMI (Бићемо млади и лепи)
Режија: Летиција Ламартире

Изабела почетком 90тих година XX века има седамнаест година и већ је звезда. Снимила је плочу која је доживела велики успех и цело једно лето је непрестано пуштана на телевизији и радију. Након тога више ништа. 23 године касније, она пева те исте песме у локалима у провинцији са својим сином Бруном који је гитариста. Управо је њен син разлог због којег је њена каријера стала или бар то тако Изабела представља док наставља да обећава нову плочу коју никако не завршава. И поред тога што нису уобичајна породица њих двоје везује чврст однос. Овај однос се нарушава када Бруно упознаје Аријану, младу гитаристкињу која му предлаже да уђе у њен бенд. Бруно је жели а жели и да постане музички независтан али оклева јер је свестан да би то његова мајка доживела као издају.

Уторак, 24. 9.

18:00 L’AMORE AI TEMPI DI SHR.EK (Љубав за време Шр.Ек-а)
Режија: Алесандро Дервизо

Професор Де Анђелис, познати професор психологије, поново спроводи изузетно специфичну терапију за парове “shake record” чијим истраживањем се бавио читавог живота. Неки од парова, његови пацијенти, учествују у овом експерименту заједно са Алесандром, асистентом професора Де Анђелиса. Изгледа као да све иде својим током до момента док нешто значајно не закомпликује причу, доводећи у ризик односе међу паровима који учествују. Љубав, љубомора, наука и амбиција преплићу се у заплету који има невероватне последице.

20:30 ACQUA E ZUCCHERO (Вода и шећер)
Режија: Фариборз Камкари

Овај документарни филм није само биографија легендарног директора фотографије и редитеља, Карла Ди Палме, већ узбудљиво путовање кроз најважнији период италијанске кинематографије. Од неореализма Лукина Висконтија, Виторија Де Сике, Роберта Роселинија, затим филмова “Blow up” и “Red Desert” Микеланђела Антонионија до ремек дела Вудија Алена. Анегдоте, размишљања и коментари истакнутих личности светске кинематографије као што су Бернардо Бертолучи, Вуди Ален, Вим Вендерс, Волкер Шлендорф и Кен Лоуч, прате нас на овом задивљујућем путовању у бојама и визијама оне италијанске кинематографије која ће заувек остати у аналима светске кинематографије и филмова великог савременог генија Вудија Алена.

Среда, 25. 9.

18:00 UNA VITA SPERICOLATA (Живот без страха)
Режија: Марко Понти

Роберто Роси нема посао а извршитељи су му управо запленили стан са целокупном имовином, укључујући и вереницу која га назива „јадником“. Његов најбољи пријатељ ББ има оца од шездесет година који је остао без посла и болесну мајку која се нада да ће се све „средити“ али се плаши да то ипак неће бити тако. У банци у жељи да подигне кредит, Роси сазнаје да „банке не позајмљују новац људима који га немају“ и ту губи разум. С обзиром на то да у руци има (празан) пиштољ којим је отац од ББ-а претио самоубиством, сви мисле да се ради о пљачци и настоје да му што брже предају торбу са новцем.

20:30 COMPROMESSI SPOSI (Компромисна свадба)
Режија: Франческо Микике

Делује да млада модна блогерка из Гаете, Иленија и Рикардо, момак из Бергама који жели да постане кантаутор имају мало тога заједничког али када се појави љубав све разлике нестају. У току једне ноћи одлучују да се венчају. И њихови очеви немају ништа зајденичко; Диего је богати привредник са севера а Гаетано је председник опшитне градића на југу. Ако се између момка и девојке родила љубав на први поглед, између њихових очева родила се мржња. Заједно их држи само један мотив; жеља да по сваку цену спрече венчање своје деце. Да ли ће у рату који ће захватити обе породице успети да победи савезништво очева?

***

Други део Фестивала ће се одржати у Сали Музеја југословенске кинотеке у Косовској 11. Пројекције филмова за које је костиме стварао оскаровац Пијеро Тоси пратиће и изложба цртежа његових радова:

Петак, 27. 9.

17:30 ЈУЧЕ ДАНАС СУТРА (Ieri, oggi, domani, 1963)
р. Виторио де Сика

20:00 ГЕПАРД (Il Gattopardo, 1963)
р. Лукино Висконти

Субота, 28. 9.

17:00 СТРАНАЦ (Lo straniero, 1967)
р. Лукино Висконти

19:00 НЕВИНО / УЉЕЗ (L’innocente, 1976)
р. Лукино Висконти

21:00 НОЋНИ ПОРТИР (Il portiere di notte, 1974)
р. Лилиана Кавани

***

Гости Фестивала имаће прилику да погледају филмове из савремене српске филмске продукције али и да се сусретну са представницима институција из Србије које се баве кинематографијом као и продуцентима, дистрибутерима, редитељима и осталим филмским радницима из Србије у оквиру два састанка који ће се одржати у уторак 24. септембра у згради Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1 у 10 и 14 часова.

Marcello Foti, директор Експерименталног центра за кинематографију (Centro sperimentale)
Roberto Stabile, руководилац међународне сарадње ANICA (Национална асоцијација за кинематографију и а/в сектор)
Andrea Paris, продуцент – Groenlandia Production, Il Primo re
Chiara Fortuna и Bruno Zambardino, Министарство културе Италије, Дирекција за кинематографију
Luciano Sovena и Simona Banchi, Film Commission Roma Lazio
Nicola Timpone , Film Commission Basilicata
Nicola Firrito, Rai Cinema – Руководилац сектора филмске продукције
Mario Pezzi, продуцент – Camaleo Production
Alessandro Derviso, редитељ филма “L’amore ai tempi di Sh.Rek”
Tonino DiCiocco, продуцент – Moscacieca Production – “L’amore ai tempi di Sh.Rek”
Andrea Cacciavillani, сценариста филма “L’amore ai tempi di Sh.Rek”
Tommaso Cerqueglini, продуцент и дистрибутер – 102 Distribution
Adriana Chiesa, дистрибутер – Enterprise International Distribution
Fariborz Kamkari, редитељ филма “Acqua e Zucchero”
Представници Филмских комисија: Пуља, Сардинија и Абруци