Нова копија филма Горана Марковића Специјално васпитање, дигитално рестаурирана у оквиру пројекта Vip Кинотека, премијерно је приказана 21. марта у Свечаној сали Југословенске кинотеке, у присуству аутора и дела екипе, представника продуцентске куће Центар филм из Београда и многобројних колега и пријатеља.
9Q2A1022
9Q2A1029
9Q2A1055
9Q2A1091
9Q2A1174
9Q2A1206
9Q2A1210
9Q2A1213
9Q2A1341
9Q2A1371
9Q2A1471
9Q2A1488
9Q2A1497
9Q2A1520
9Q2A1547
9Q2A1548
9Q2A1625

Директор Кинотеке Југослав Пантелић подсетио је да је ово „треће узастопно дружење те врсте, а разлог је сарадња Кинотеке и компаније Vip на очувању српске културне баштине и наших класика филмске уметности“.

„Велико ми је задовољство што вечерас представљамо дигитално рестаурирано Специјално васпитање, јер се ради о филму којем је то заиста било неопходно, а којим је Горан Марковић дебитовао 1977. године и најавио једну бриљантну каријеру“, рекао је Пантелић.

Како је додао, посао је обављен у Центру за дигитализацију и рестаурацију у Архиву кинотеке у Кошутњаку.

Директор компаније Vip mobile Дејан Турк приметио је да се многи плаше феномена дигитализације, мислећи да ће нам променити живот и то не увек на боље.

„Међутим, ово је сигурно пројекат који мења живот на боље, који спашава старе српске, југословенске филмове. Ми смо веома поносни да је „друга прича“ део тог пројекта“, рекао је Турк и додао да је овај период иначе у знаку културе за Vip као спонзора Београдског фестивала игре, који је у току.

Пре пројекције публици се обратио редитељ и сценариста Горан Марковић, поздрављен бурним аплаузом. На бину су изашли и глумица Цвијета Месић, сценограф Миљен Крека Кљаковић, директор филма Слободан Павићевић, глумац Ратко Танкосић, члан продукционе екипе Милан Цветковић Цига, а из сале подршку је дао редитељ Срђан Карановић, који је играо епизоду у филму свог колеге.

Горан Марковић је цитирао Михаила Булгакова да „рукописи не горе“.

„Али филмови, нажалост, горе. И то не само они који су снимани на запаљивој траци, него сви филмови нестају. То је такав медиј да се једноставно после извесног времена претвара у прах и пепео. Зато је овај напор да се ипак нешто учини, да се филмови реконструишу и дигитализују вредан пажње. Мислим да смо ми мала земља која нема много тога да сачува, али да су наши филмови нешто што стварно вреди. Јер, шта су филмови? Записи о времену у ком су настали. Погледате један филм, који траје сат и по, и тачно знате како су људи изгледали ’77, шта су мислили, шта су осећали, како је град изгледао. То је јако важан тренутак и то је нешто што вреди сачувати“, рекао је Марковић, упутивши захвалност Кинотеци и компанији Vip што су покренули овај пројекат.

Горан Марковић је рекао да је дигитална рестаурација посебно важна за овај филм који је снимљен на 16 милиметара и практично без икаквог буџета.

„Ево Крека је имао буџет нула за сценографију. Ипак, у овај филм је унето јако много енергије, нарочито младих људи, али и бардова. Сви су радили бесплатно и то се осећа. Мислим да је то одржало овај филм, а наравно заслужан је и интересантан текст који је настао на искуству једног човека кога више нема – Мирослава Симића који је био васпитач у дому „Васа Стајић“. Људи окупљени око овог сценарија су заправо изнели овај филм“, истакао је Марковић.

У причи о питомцима поправног дома и њиховим васпитачима играли су тада млади Славко Штимац, Александар Берчек, Бранислав Лечић, као и афирмисани глумци, који више нису међу живима, Беким Фехмиу, Љубиша Самарџић, Мића Томић, Раде Марковић…

Нова копија Специјалног васпитања биће приказана за ширу публику на две пројекције 30. марта, такође у Свечаној сали Кинотеке.