Jugoslovenska kinoteka tokom decembra priređuje kompletnu retrospektivu dugometražnih filmova Gorana Markovića, ciklus Velikani svetskog filma posvećuje britanskom glumcu Piteru Selersu, posebnim programima obeležava 100. rođendan američkog glumca Kirka Daglasa i 20. godišnjicu smrti srpskog slikara i reditelja Miće Popovića. Biseri klasične kinematografije biće prikazani na Festivalu kineskog filma, a nova produkcija na Festivalu italijanskog filma, Međunarodnom festivalu podvodnog filma i u okviru Euročenel turneje sa evropskom produkcijom kratkog metra.

 

Zoran Radmilović i Olivera Marković - Majstori, majstori! (1980)
Zoran Radmilović i Olivera Marković – Majstori, majstori! (1980)

 

U novom zdanju Kinoteke 5. decembra biće otvorena izložba povodom četiri decenije filma Specijalno vaspitanje i prikazano to debitantsko ostvarenje reditelja i scenariste Gorana Markovića. Kompletna retrospektiva popularnog i cenjenog autora nastavlja se od 6. do 9. decembra u Muzeju kinoteke gde je na programu 12 Markovićevih dugometražnih filmova, hronološki od Nacionalne klase do Falsifikatora.

Festival italijanskog filma u Beogradu održava se ove zime 15. put. U sali u Uzun Mirkovoj ulici od 6 do 9. decembra biće prikazano pet filmova iz 2015. i 2016. godine. Reviju otvara komedija Uši koju je režirao Alesandro Aronadio, a zatvara krimi drama Ne budi loš Klaudija Kaligarija.

Program Fokus posvećen je slavnom glumcu Kirku Daglasu, povodom njegovog stotog rođendana. Pod nazivom Prvih sto godina 10. i 11. decembra biće prikazane četiri Daglasove glavne uloge u filmovima Staza slave i Spartak Stenlija Kjubrika, Žeđ za životom Vinsenta Minelija i Zabranjene strasti Ričarda Kvina.

Veoma značajan ciklus klasika kineskog filma na programu je od 12. do 17. decembra, sa deset ostvarenja snimljenih u periodu 1934–1990. godina. Festival kineskog filma donosi u Beograd deo impresivne kolekcije koja broji više od 300 filmova digitalizovanih i restaurisanih u Kinoteci Narodne republike Kine. Publika će moći da vidi Veliki put Ju Suna, Proleće u malom gradu Mua Feija, Žutu zemlju Čena Kajgea…

Povodom festivala Jugoslovensku kinoteku će posetiti visoka delegacija Kineskog filmskog arhiva.

Veliki put (1934)
Veliki put (1934)

 

Stogodišnjica filma Netrpeljivost biće obeležena 21. decembra tribinom i projekcijom tog dela velikog američkog reditelja Dejvida Vorka Grifita, autora čije su ideje u oblasti filmskog izraza početkom 20. veka bile otkrovenje za publiku, ali i za druge filmske stvaraoce.

 

Miodrag Mića Popović
Miodrag Mića Popović

Od 22. decembra na programu je ciklus filmova slavnog srpskog slikara, reditelja i scenariste Miodraga Miće Popovića, koji je preminuo na taj dan pre 20 godina (22. decembra 1996.). Biće prikazano svih pet filmova koje je režirao u kratkom periodu od 1964. do 1970. godine: Čovek iz hrastove šume, Roj, Hasanaginica, Delije i Burduš.

Na kraju ovogodišnjeg programa u novoj zgradi, od 28. do 30. decembra, Eurochannel turneja prikazaće više desetina evropskih kratkometražnih filmova, pod opštim naslovom Moja voljena porodica. U program je uvršten i kratki film mladog srpskog reditelja Luke Popadića Mamci i udice.

U Muzeju kinoteke, posle retrospektive Gorana Markovića, od 10. decembra se nastavlja, treći mesec zaredom, ciklus Otadžbina naša iz ugla stranih filmaša, ovoga puta sa filmovima čiji su junaci – iseljenici sa ovih prostora. Na programu su Četiri prijatelja Artura Pena po scenariju Stiva Tešića, Marijini ljubavnici Andreja Končalovskog, Dugi brodovi Džeka Kardifa…

Stalni program Kinoteke Velikani svetskog filma posvećen je slavnom britanskom glumcu Piteru Selersu (1925–1980). Od 12. do 15. decembra biće prikazano 12 njegovih filmova, među kojima su sjajne komedije Gangsterska petorka Aleksandera Mekendrika, Pucanj u tami i Povratak Pink Pantera Blejka Edvardsa, Doktor Strejndžlav Stenlija Kjubrika.

Od 16. do 18. decembra Muzej u Kosovskoj biće domaćin 20. Međunarodnog festivala podvodnog filma, koji obuhvata kratke i dugometražne filmove stranih i domaćih autora, kao i izložbu podvodnih fotografija Ivane Orlović Kranjc i Janeza Kranjca. Moto festivala je „Neka vode uvek budu čiste“.

Za decembarski maraton prirodno je odabrana tema Sneg na filmu. Tokom vikenda 24. i 25. decembra biće prikazano 13 naslova u širokom rasponu od jednominutne Bitke na snegu Luja Limijera iz 1896. do animiranog Ledenog doba Krisa Vedža iz 2002. Tu su i Romeo i Julija u snegu (1920) Ernsta Lubiča, sovjetski Deda Mraz (1964) Aleksandra Roua, ali i poznati filmovi – Karpenterov Stvor, Fargo braće Koen.

Sledi, od 26. do 30. decembra, program Šok koridor predstavlja: Duhovi.

Tokom meseca program Sećanje na… u Muzeju kinoteke podsetiće na stvaralaštvo ove godine preminulih autora Pjera Černija, Heršela Gordona Luisa, Teda V. Mikelsa, Leslija H. Martinson, Džordža Kaczendera, Đulijana Karnimeoa, Pjera Etea.

U novoj zgradi nastavljaju se jutarnje i dnevne projekcije sa filmovima Roberta Redforda, Kertisa Hensona, Andžeja Vajde…