Пројекат Vip Кинотека наставља се и у новим условима, а премијера дигитално рестаурисане верзије филма „Давитељ против давитеља“ (1984) Слободана Шијана биће одржана онлајн.

 

У сарадњи Југословенске кинотеке и компаније Vip mobile омогућено је свим љубитељима домаће кинематографије да дигитално рестаурисану верзију овог култног остварења, снимљеног у продукцији Центар филма, виде бесплатно на Facebook страници компаније Vip mobile https://www.facebook.com/vipmobile.rs/ у недељу, 5. априла од 17 часова.

Заснован на причи о „београдском давитељу“, сценарио за црнохуморни филм у коме се преплићу елементи хорора и комедије написали су Небојша Пајкић и Слободан Шијан. Филм дочарава Београд осамдесетих година 20. века, а памти се, између осталог, по реплици „Ако у једном граду нема манијака, тај град није метропола“.

Поред феноменалног Ташка Начића у улози давитеља Петра Митића, глумачку екипу чине Никола Симић, Рахела Ферари, Соња Савић, Радмила Савићевић, као и Срђан Шапер чија је песма „Бејби, бејби“ обележила овај филм.

Директор фотографије био је Милорад Глушица, музику потписује Вук Куленовић, док је сценограф Вељко Деспотовић за ово дело добио Златну арену за сценографију на фестивалу у Пули 1984. године.

„Давитељ против давитеља“ је снимљен у продукцији Центар филма. Комплетно је дигитално рестаурисан у Одељењу за дигитализацију и дигиталну рестаурацију Архива Југословенске кинотеке у оквиру пројекта дигиталне рестаурације српске филмске баштине.

Пројекат су покренуле Југословенска кинотека и компанија Vip mobile с циљем да сачувају и заштите дела која је Кинотека прогласила за национално културно добро од великог значаја.