А1 КИНОТЕКА ЛЕТЊИ БИОСКОП

ФИЛМСКА РЕВИЈА

А1 Кинотека летњи биоскоп

Дом Војске Србије, Браће Југовића 19 / Од 15. јула до 31. августа 2024.
Добра традиција, на задовољство свих љубитеља седме уметности, се наставља. Овог лета, као и претходе две године, на тераси Дома Војске Србије, од 15. јула до 31. августа поново ради А1 Кинотека летњи биоскоп у оквиру кога ће бити приказано 48 филмова.

 

Вечерње пројекције под отвореним небом, одржаваће се свако вече од 21 час, а публика ће моћи да ужива у пажљиво бираним филмским насловима савремене продукције, култним остварењима домаће кинематографије која су дигитално рестаурисана у оквиру пројеката А1 Кинотека и страним класицима. А1 Кинотека летњи биоскоп организује се у сарадњи Југословенске кинотеке, компаније А1 Србија и Дома Војске Србије.

„А1 Кинотека летњи биоскоп на тераси Дома војске у центру града, постало је омиљено место окупљања љубитеља седме уметности. Понудити публици квалитетан репертоар, који је базиран како на домаћим и страним класицима, тако и на филмским остварењима која су обележила последњих неколико година европске и светске продукције, представља право задовољство. Изузетно ми је драго што овај пројекат, захваљујући нашим партнерима компанији А1 Србија и Дому Војске, наставља да живи већ трећу годину заредом, на задовољство публике која ужива у овом јединственом амбијенту“, изјавила је Ксенија Зеленовић, заменица директора Југословенске кинотеке и уредница програма А1 Кинотека летњи биоскоп и додала: „Овогодишње издање А1 Кинотека летњег биоскопа започиње бесплатном пројекцијом дигитално рестаурисаног филма у оквиру пројекта А1 Кинотека „Варљиво лето ’68“, Горана Паскаљевића. Поред домаћих класика, њих укупно 21 из пројекта А1 Кинотека, публика ће моћи да погледа и филмске наслове савремене продукције попут „Енеа“ Пјера Кастелита, „На Терапији“ Жерада Херера, филм „Звери“ који потписује Родриго Сорогојен, вишеструко награђивани филм „Троугао туге“, Рубена Ослунда, „Последња ноћ љубави“ у режији Андрее ди Стефано, „Бартонову академију“ Александера Пејна и многе друге.

„Са великим задовољством постављамо филмско платно под отвореним небом, где ће публика имати прилику да ужива у светским и култним, дигитално рестаурисаним остварењима. Рестаурација филмова је од суштинског значаја за очување културе и колективног идентитета и изузетно смо поносни на досадашњи допринос у очувању филмског културног добра. Као одраз уметности, друштвене динамике и историјских догађаја свог времена, ови филмови омогућавају савременој публици да разуме еволуцију филмске уметности. А1 Кинотека летњи биоскоп је сјајна прилика за то и позивам све љубитеље филма да посете кров Дома војске до краја августа, а ми ћемо заједно са нашим партнерима, наставити да унапређујемо технички квалитет домаћих класика, дајући им нови живот на задовољство публике“ изјавила је Јудит Алберс, генерална директорка компаније А1 Србија.

Четвртком ће на репертоару бити класици попут чувеног Вајлеровог филма „Седам година верности“, затим ту су и филмови „Празник у Риму“, „Ватрене кочије“, „Талентовани господин Рипли“, „Амерички графити“, „Соба са погледом“ и „Е.Т.“

Карте за пројекције филмова продаваће се унапред у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој улици или на дан пројекције на улазу Дома Војске Србије у периоду од 20 до 21 часова, по цени од 300 динара. У оквиру пројекта А1 Кинотека, карте за дигитално рестаурисане филмове су бесплатне и могу се преузети сат времена пре почетка филма на улазу Дома Војске Србије. У случају кише, пројекција ће се одржати у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој 1, са почетком у 21.15 часова.

Комплетан програм А1 Кинотека летњег биоскопа можете преузети на сајту Југословенске кинотеке и на благајнама Кинотеке или Дома Војске Србије.