ЈУГОСЛОВЕНСКА КИНОТЕКА

Установа културе од националног значаја
Jugoslovenska kinoteka-direkcija

РУКОВОДСТВО

Jugoslav-Pantelic_Jugoslovenska-kinoteka

Југослав Пантелић

Директор Југословенске кинотеке

Југослав Пантелић је директор Југословенске кинотеке од 2016. године. Други мандат руковођења установом поверен му је почетком 2020. Пантелић је дипломирани комуниколог и члан Европске филмске академије (ЕФА), са седиштем у Берлину. За члана Извршног одбора Европске асоцијације филмских архива (АЦЕ), са седиштем у Aмстердаму, изабран је на Генералној скупштини асоцијације 2018. у Болоњи. Покретач је првог великог таласа дигиталне рестаурације домаћих целовечерњих филмских класика. Од 2016. у Југословенској кинотеци дигитално су рестурисана дела Александра Саше Петровића, Слободана Шијана, Живојина Павловића, Душана Макавејева, Срђана Карановића, Горана Марковића, Лазара Стојановића и многих других аутора. Као директор Југословенске кинотеке 2017. покреће специјализовани филмски месечник Кинотека, за који пишу угледни аутори, критичари и теоретичари филма из земље и иностранства.

Дугогодишњи је уметнички директор и селектор Феста, нашег највећег међународног филмског фестивала. Као уметнички директор Београдског међународног филмског фестивала 2015. године уводи такмичарски концепт, те награду Београдски победник, која се, према оцени међународног жирија, додељује најбољима, али и за допринос филмској уметности. Први добитници почасне награде били су глумица Милена Дравић и редитељ Александар Сокуров. Као уметнички директор у званични програм фестивала уводи и програм филмских класика – Фест класик.

Раније у два мандата био је члан Савета Феста, а 2005. председавао је Савету Београдског међународног филмског фестивала. Био је селектор филмских фестивала у Паризу, Новом Саду и на Палићу, као и члан жирија међународних филмских фестивала. Пантелић је покретач награде „Небојша Ђукелић”, која се додељује за најбољи регионални филм Феста.

Пантелић је аутор серије интервјуа с великанима филма под називом Разговори у Кинотеци, који се чувају у Архиву Југословенске кинотеке, као и стотина ексклузивних интервјуа с најзначајнијим домаћим и светским филмским ауторима. Иза њега је и велики број ТВ и радио ауторских емисија, специјала и више деценија извештавања с најзначајнијих светских филмских догађаја и манифестација. Био је дугогодишњи новинар, извршни директор телевизије, уредник филмског програма и филмски критичар ТВ Студио Б.

Добитник је Награде града Београда у области новинарства за 2012. годину и Сребрне плакете Дирекције Феста, те великог броја захвалница домаћих филмских фестивала. Рођен је и живи у Београду.

Aleksandar Erdeljanovic

Александар Ердељановић

Управник Архива Југословенске кинотеке

Рођен је 22.01.1963. у Земуну. Завршио је Факултет политичких наука и запослио се у Кинотеци 01.09.1995. Ради на радном месту управника Архива Југословенске кинотеке од маја 2001. године. Селектор Фестивала нитратног филма.

Marjan Vujovic

Марјан Вујовић

Управник Музеја Југословенске кинотеке

Рођен 10.12.1974. у Београду. Дипломирао на катедри за Филмску и телевизијску продукцију Факултета драмских уметности у Београду. У Југословенској кинотеци од 2002. Од октобра 2013. године управник Музеја Југословенске кинотеке.