Филм Грешница без греха биће премијерно приказан на званичном YouTube каналу Југословенске кинотеке 4. децембра 2020. у 19 сати на отварању пројекта Сезона европских филмских класика који организује Асоцијација европских филмских архива и кинотека уз подршку Европске комисије.

 

Југословенска кинотека приказаће 4. децембра, у оквиру пројекта Сезона европских филмских класика један од првих сачуваних дугометражних немих играних филмова у Србији и Краљевини Југославији, Грешницу без греха (1930), редитеља Косте Новаковића, пионира седме уметности на нашим просторима.

По речима Југослава Пантелића, директора Југословенске кинотеке, гледаоци ће бити у прилици да први пут погледају дигитално рестаурисану копију филма, проширену накнадно пронађеним нитратним виражираним материјалом. У одељењу дигиталне рестаурације  Југословенске кинотеке, поред самог скенирања и дигиталне рестаурације слике, приликом финалне колор корекције, дигиталним путем симулирана је колоризација слике  према оригиналним филмским процесима тинтирања, односно виражирања филмске траке из периода када је филм настао. Пантелић наглашава да је за потребе нове копије, композитор Мирослав Крстић компоновао  музику, која ће гледаоцима додатно дочарати прву српску социјалну мелодраму и атмосферу Београда тридесетих година прошлог века. Главне улоге у филму остварили су  натуршчици Соња Станисављевић и Илија Драгићевић, а појављују се и глумци Перса Павловић, Никола Гошић, Жанка Стокић и Виктор Старчић. Мелодраматична прича о Грешници без греха приказује Љубичине авантуре  када одлучује да напусти своје село да би студирала у великом граду, дочаравши контраст између још увек неокрњеног и архаичног српског села и метрополе попут Београда, где опасност и злочин вребају на сваком кораку.

Филм Грешница без греха биће премијерно приказан на званичном YouTube каналу Југословенске кинотеке 4. децембра 2020. у 19 сати. Oсим Југословенске кинотеке, која ове године има част да својом пројекцијом отвори другу Сезону европских филмских класика, дигитално рестаурисане филмове из своје културне баштине приказаће још 21 европска кинотека, односно архива. Из својих богатих трезора установе су одабрале по један филм или компилацијски програм који се може повезати у целину. До јула 2021. године, у оквиру пројекта Сезона европских филмских класика, укупно ће бити приказано више од 50 кратких и дугометражних играних и документарних филмова, укључујући истакнуте наслове, али и до сада  мање познато филмско благо.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић, који је ове године други пут изабран у Извршни одбор eвропске асоцијације филмских архива и кинотека, истиче: „Серијом бесплатних специјалних пројекција и догађаја у организацији европских кинотека у 19 земаља, чији је циљ да се подигне свест о раду и значају европских националних и регионалних филмских архива, нарочито међу млађом публиком, слави се филмско културно наслеђе у свој својој богатој и непрегледној разноликости, из свих периода од када постоји филмска уметност.”

Пројекат који је подржала Европска комисија, поверен je Асоцијацији европских филмских архива и кинотека, а координатор пројекта је Eye, филмски музеј из Амстердама.

Релевантни линкови:

ACE project page: https://ace-film.eu/projects/season-of-classics/

Twitter: https://twitter.com/acefilmeu

Instagram: https://www.instagram.com/acefilmeu/

Facebook: https://www.facebook.com/AssociationdesCinemathequesEuropeennes

YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=I6t1DuueXow

YouTube Југословенске кинотеке: https://www.youtube.com/channel/UCMiRHvtp3BZDuOxE8VzosCQ

Instagram Југословенске кинотеке: https://www.instagram.com/jugoslovenskakinoteka/