Вишеструко награђивани српски филм „Посебан третман“ (1980), редитеља Горана Паскаљевића дигитално је рестаурисан у оквиру пројекта Vip Кинотека, који већ трећу годину заједно спроводе Југословенска кинотека и компанија Vip mobile.

 

Бесплатна онлајн пројекција биће приказана 6. јуна, на дан када се обележавају Дан Кинотеке и рођендан компаније Vip mobile. Дигитално рестаурисана верзија филма ће бити представљена у преносу уживо од 19 часова на Фејсбук страницама Југословенске кинотеке (facebook.com/kinoteka.rs/) и Vip mobile (facebook.com/vipmobile.rs/), где ће публика моћи да ужива у врхунском квалитету слике и звука филма који је своју премијеру имао на фестивалу у Кану, пре тачно четири деценије.

Црнохуморну социјалну драму, према сценарију Душана Ковачевића, маестрално је оживела плејада српског глумишта: Љуба Тадић, Милена Дравић, Данило Бата Стојковић, Душица Жегарац, Петар Краљ, Милан Срдоч, Радмила Живковић, Бора Тодоровић, Павле Вуисић, Владан Живковић.

Атрактивна и метафорична прича о ауторитарном доктору и његовим пацијентима, принудно леченим алкохоличарима, снимљена је у продукцији Центар филма и компаније Dan Tana Productions.

Уз велики број награда на југословенским фестивалима, филм је 1981. био номинован за награду Златни глобус у категорији најбољи филм ван енглеског говорног подручја (страни филм), а Милена Дравић је у Кану добила награду за најбољу женску епизодну улогу.

Пројекат Vip Кинотека започет је враћањем старог сјаја култном филму „Ко то тамо пева“ Слободана Шијана, у децембру 2017. године свечаном премијером у присуству чланова ауторске и глумачке екипе, а Југословенска кинотека и Vip mobile наставили су рад на пројекту од изузетног значаја за нашу филмску баштину и током ванредног стања. У априлу 2020. године, преко 2.000 људи пратило прву онлајн премијеру још једног филма Слободана Шијана „Давитељ против давитеља“.

Дигитално рестаурисани филмови приказани су у преко 20 градова пред бројном публиком, а 16. филмско остварење који је дигитално рестаурисано у оквиру пројекта – „Посебан третман“ биће приказано онлајн у складу с ванредним мерама због епидемије корона вируса.