Дигитално рестаурирани филм Пурише Ђорђевића „Павле Павловић“ биће премијерно приказан на Фејсбук страницама Југословенске кинотеке, компаније Vip mobile и Центар филма у четвртак, 21. јануара у 20 часова.

 

Овај филмски класик из 1975. године, снимљен у продукцији Центар филма, рестауриран је у оквиру пројекта Vip Кинотека – у сарадњи Југословенске кинотеке и компаније Vip mobile.

Редитељ, сценариста и продуцент филма је Пуриша Ђорђевић, док улоге тумаче Беким Фехмиу, Милена Дравић, Слободан Ђурић, Раде Марковић, Љуба Тадић, Скендер Работина, Љубинка Бобић, Петар Божовић, Фарук Беголи, Свјетлана Кнежевић, Ђорђе Ненадовић, Стојан Аранђеловић, Миливоје Поповић-Мавид, Данило Стојковић, Душан Антонијевић, Војислав Брајовић, Добрила Стојнић, Тони Лауренчић, Весна Пећанац.

Главни јунак приче је Павле Павловић, обичан човек и радник, а кроз његову животну причу редитељ гради слику о систему, друштву и држави Југославији средином 70-их година у којој влада корупција и непоштење, а појединац је у сваком смислу губитник.

Ово филмско остварење осим што је на једном месту окупило најпознатија имена домаће филмске сцене, оставља нам као успомену и диван глас велике Милене Дравић, као и последњу филмску улогу Љубинке Бобић.

У оквиру пројекта Vip Кинотека до сада је дигитално рестаурирано осамнаест филмова, чиме су нека од најпознатијих остварења домаће кинематографије сачувана за будућност.