Nedelja kineskog filma 1

Свечано отворена Недеља кинеског филма 2016. у Србији


06.16.2016 Thu | 21:38 | kinoteka

У Југословенској кинотеци 16. јуна заједничким пресецањем црвене траке свечано је почела Недеља кинеског филма, коју је прогласио отвореном државни секретар у Министарству културе и информисања Србије Саша Мирковић, а званице је поздравио и директор Кинеског међународног радија Ванг Генгниан.

Импресивне податке о кинеској кинематографији претходно је на конференцији за новинаре изнео заменик директора Државне управе за штампу, издаваштво, радио, филм и телевизију Мао Ју.

Током 2015. године у Кини је снимљено 686 филмова, а приход од приказивања био је чак седам милијарди долара. Кина представља друго највеће филмско тржиште на свету, има више од 7.000 биоскопа са око 35.000 екрана. Годишња посета је достигла 1,4 милијарде гледалаца. На репертоару су филмови из десетак земаља, а страни филм има око 40 посто удела на тржишту.

Од 1905. године и првог кинеског филма “Борба на планини Динг Ђун” кинематографија те земље се континуирано развијала, да би посебан узлет доживела у протеклих 30-ак година, остварујући успехе и у уметничком смислу и у погледу модерне технологије, истакао је Мао Ју.

Из најновије продукције за ревију у Кинотеци, као и у Културном центру Новог Сада и у београдском биоскопу Фонтана, стигло је шест остварења: На мегдан ветру, Монах Сјуенцанг:На Будином путу, Сирена, Три борбе против Ђавола – из романа На будином путу,  Одлази господине Туморе и Сећање на Бошан.

Nedelja kineskog filma 2

Редитељ Лин Чаосијан, чији је Мегдан на ветру одабран за  отварање програма, рекао је новинарима да су у фокусу те приче четворица младића, бициклиста који врло пожртвовано граде спортску каријеру.

Они се храбро суочавају са изазовима и тешкоћама на том путу, а ја сам желео да филмом поручим младој генерацији како треба имати што више храбрости и у стварном животу, изјавио је Лин Чаосијан. Он је додао да су све сцене у филму и брзе вожње реално снимљене, без специјалних ефеката.

Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић изразио је задовољство  што ћемо бити у прилици да видимо, како је оценио,  изузетан пресек најновије кинеске продукције. Напомињући да је цео програм квалитетан и разноврсан, он је посебно истакао филм Одлази господине Туморе, који је ове године био кинески национални кандидата за Оскара.

Управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић подсетио је да је у протеклих 15-ак година одржано неколико ревија кинеског филма, као и Фестивал кинеског филма 2014. у време када је Кина била почасни гост Сајма књига у Београду.

Са задовољством смо прихватили иницијативу кинеских партнера да, у сарадњи са Министарством културе и Филмским центром Србије, ова Недеља кинеског филма буде полазна тачка наше континуиране сарадње, рекао је Вујовић.

Већ крајем ове године биће организована Недеља српског филма у Кини, а у плану су и копродукције, као и пружање услуга кинеским продуцентима који би снимали у Србији.
Повод за најновију Недељу кинеског филма је посета председника НР Кине Сји Ђинпинга Србији. Како су на свечаном отварању истакли Саша Мирковић и Ванг Генгниан, филмска уметност је мост који доприноси културној размени, сарадњи уметника и унапређењу односа два народа.

Генгниан је подсетио на популарност коју у Кини имају филмови Валтер брани Сарајево, Мост, Битка на Неретви.

Чувени српски глумац и наш чести гост Бата Живојиновић задобио је поштовање кинеског народа. У име кинеских гледалаца изражавам дубоко жаљење због његове смрти, али он ће као вољени пријатељ заувек остати у нашем сећању, рекао је Генгниан.