HELENA_1924

Немачки филм „Јелена – Пад Троје“ на отварању18. Фестивала нитратног филма


06.07.2016 Tue | 11:09 | kinoteka

У свечаној сали Југословенске кинотеке 6. јуна увече  отворен је 18. Фестивал нитратног филма и том приликом уручене су Плакете Југословенске кинотеке за дугогодишњу сарадњу и допринос филмској уметности директору Филмског музеја у Минхену Стефану Дреслеру и историчару филма из Загреба Даниелу Рафаелићу.

Дреслер је рекао да је ова награда за њега изненађење, па није припремио говор, али да је веома захвалан и да му је велика радост што је поново на фестивалу на којем је већ учествовао  два-три пута.

Поносан сам на филм којим се отвара овогодишњи фестивал –  „Јелена-Пад Троје“ из 1924. у режији Манфреда Ное, у чију смо рестаурацију у Филмском музеју у Минхену уложили 15 година рада и задовољство ми је да га гледам са вама, рекао је Дреслер.
Рафаелић  је изјавио да му је велика част да прими ову награду на коју је јако поносан, а да истовремено мора да се присети неких људи који су били кључни у томе да се научно истражују филмови, као и у томе да се филмови воле.

Мислим на професора Дејана Косановића, на Бату  Живојиновића и Драгана Николића, људе који су толико уткали у све нас и на неки начин нас научили шта значи волети кинематографију, а мислим и на наше директоре који су све то финансирали, давали нам филмско градиво да га бесконачно прегледамо и онда презентујемо вама, као што то чине Стефан Дреслер и управник Архива Југословенске кинотеке Александар Саша Ердељановић, рекао је Рафаелић.

Плакете Југословенске кинотеке добили су и Серђо Тофети из Националне кинотеке из Рима, Саманта Ле Рој из Француске кинотеке и Јан Ерик Холст из Осла, који ће их примити наредних дана.

Исто признање већ је уручено Ненаду Полимцу из Загреба и Петру Карђилову из Софије 6. јуна у подне на свечаности поводом Дана кинотеке и 120 година прве филмске пројекције у Београду и на Балкану.

На вечерњем отварању Фестивала нитратног филма добродошлицу гостима из иностраних архива пожелео је управник Музеја кинотеке Марјан Вујовић.
Директор Југословенске кинотеке Југослав Пантелић истакао је да је у оквиру прославе Дана Кинотеке припремљен кратки документарац који је током 6. јуна приказиван у свим београдским биоскопима, као подсећање на премијеру покретних слика браће Лимијер одржану 6. јуна 1896. године у кафани „Златан крст“ на Теразијама.

Југословенска кинотека слави и 67 година рада и тим поводом додељујемо Плакете институцијама и појединцима који сарађују са нама и помажу нам да обавимо нашу основну делатност, а то је откривање, чување и промовисање онога што је историја светског филма, нагласио је он.

Остварења која иначе ретко могу да се виде нудимо вам на Фестивалу нитратног филма иза којег већ 18 година стоји екипа Југословенске кинотеке на челу са Александром Сашом Ердељановићем, рекао је Пантелић.

Ердељановић је изјавио да фестивал запаљивог филма са својим 18. издањем прелази из детињства у младалачко доба. Надам се да смо преболели дечје бољке и ево сада фестивал траје чак десет дана, има скоро 40 програма на којима ћемо приказати 110 филмова, уз  учешће 32 госта из окружења и Европе.

За отварање смо изабрали изузетан спектакл, грандиозну фреску „Јелена – Пад Троје“, чија је рестаурисана верзија са великим успехом приказана прошлог октобра на фестивалу немог филма у Порденонеу, рекао је он.

Тај филм је био мање познат, јер је имао пех да је снимљен исте године када је Фриц Ланг режирао легендарне „Нибелунге“, који су га потиснули те је временом пао у заборав, као и његов аутор  Манфред Ное, немачки Јеврејин који је умро неколико година након премијере. Захваљујући напорима Филмског музеја из Минхена пронађени су и прикупљени материјали из чак осам архива и тако смо поново добили овај изузетни филм, истакао је Ердељановић.