XuanZangС

НЕДЕЉА КИНЕСКОГ ФИЛМА


06.14.2016 Tue | 16:46 | kinoteka

Југословенска кинотека, Узун Миркова 1, Београд  – 16.06 – 21.06.2016

U saradnji sa Ambasadom NR KIne

 

Четвртак 16. јун    18:00
На мегдан ветру
Редитељ : Данте ЛАМ Цхиу-Yин
Глумци : Едие Јујан Пенг, Доу Сијао, Цхои Си Њон, Ванг Луодан
Продуцентска кућа : Филмска и културна компанија „Хенгда“
Завршетак снимања : 2015.
Трајање : 125 минута

To-the-Fore

Филмска прича прати младе бициклисте Ћиу Минга и Ћиу Тијена, њихове снове, успоне, падове и одрицања током стварања бициклистичке каријере. Истовремено, они су заволели исту девојку, што ће и њихово пријатељство ставити на пробу.

 

Петак 17. јун    20:30
Сећање на Бошан
Редитељ: Џи Ванг
Продуцентска кућа: Центар за Русију и источну Европу, Кинески међународни радио;
Сјинтианђие групација за културу у Шангдонгу
Завршетак снимања: 2016.
Трајање: 87 минута

secanje-na-bosan

Ово је прича о једном граду, старим занатима, историји и култури. То је и документарац о људској свакодневици, њиховој срећи и несрећи, ономе што их надахњује или чини несрећнима, збуњенима и истрајнима. Сећања нису само о порцелану и обојеном стаклу, она су о Кини, свим малим градовима и њиховим становницима. У тим местима нема облакодера, пословних центара, али они су попут најситнијих вена и најтананијих мишића, без којих би земља била хендикепирана.

Људи у овом документарцу су крв која протиче тим венама и мишићима. Појединци који заједно чине историју, културу и живот.

Перспектива овог филма је посматрачка, а не коментаторска. Аутор покушава да буде тих, објективан и пун поштовања. Филмска прича почиње у једној старој фабрици порцелана, одакле се приповедање одмотава све дубље и дубље у прошлост.

 

Субота 18. јун    20:30
Три борбе против Ђавола – из романа „На будином путу“
Редитељ : Алвин Цхеанг
Глумци : Аарон Књок, Гонг Ли, Фенг Шаофенг
Продуцентска кућа : Филмска компанија „Синг Хао“
Завршетак снимања : 2016.
Трајање : 119 минута

The-Monkey-King-2

Након 500 година стварања неприлика у небеској дворани, мајмунски краљ Сун Вуконг још увек је затворен испод планине Вусинг. Монах Сјуенцанг на путу ка тражењу будистичког знања нашао се са краљем мајмуна и ослободио га. Краљ потом прати монаха на запад како би му помогао да поврати свете рукописе и заштити га од демона.

 

Недеља 19. јун    20:30
Сирена   
Редитељ : Стивен Чоу
Глумци : Денг Чао, Схоњ Ло, Џанг Јујћи, Лин Јун
Продуцентска кућа : Кинеска акционарска филмска компанија; Филмска компанија Сингхуи
Завршетак снимања : 2016. године
Трајање : 93 минута

sirena

Сјуенов грађевински пројекат укључује и мелиорацију, која прети да угрози морске сирене, које зависе од мора како би преживеле. Сирена Шен послата је да заустави Сјуена, не бирајући средства. Њих двоје се заљубљују једно у друго, а Сјуен одустаје од свог наума. Ипак, срећу им прекида тајна организација која заробљава Шен и остале сирене. Сјуен мора да их спаси док не буде прекасно.

 

Понедељак 20. јун    20:30
Одлази господине Туморе
Редитељ : Хан Јан
Глумци : Баи Баихе, Даниел Њу, Ли Јуан
Продуцентска кућа : „Ванда“ телевизијско-медијска компанија
Завршетак снимања : 2015.
Трајање : 128 минута

Gun-dan-ba-Zhong-liu-jun-2Неколико дана пре свог 29. рођендана Сионг Дун добија отказ на послу, сазнаје да има тумор и пада у очајање. Лекар Лијанг, младић Маодоу и девојка Сијаоменг покушавају да је охрабре и улију јој позитиван став према животу.

 

Уторак 21. јун    20:30
Монах Сјуенцанг: На Будином путу
Редитељ:  Хуо Ђијанћи
Глумци :  Хуанг Сијаоминг, Сјуи Џенг, Пу Бађја, Луођин
Продуцентска кућа : Кинеска акционарска филмска компанија
Завршетак снимања : 2016.
Трајање : 120 минута

XuanZang

Филм је посвећен сећању на „кинеског Буду“, монаха Сјуенцанга, који је најзаслужнији за ширење будизма у Кини, Јапану и остатку северне Азије. У трећој години владавине цара Џенгуана из династије Танг (629. године нове ере), 27-годишњи монах Сјуенцанг одлучио је да отпутује у Индију како би усавршио своја знања о будизму и у Кину донео будистичке сутре и друге значајне рукописе. Путовање ка западу, у то време, било је веома тешко и опасно. Како није имао императорову дозволу за путовање Сјуенцанг је путовао илегално и није могао да рачуна ни на чију помоћ. Филмска прича прати главног јунака на путовању дугом 7.000 километара, који монах успева да пређе само захваљујући снажној вери и осећању дужности. По доласку у Индију, колевку будизма, Сјуенцангово путовање се не завршава већ управо тада почиње.


 

Први кинески неми филм „Борба на планини Динг Ђун“ је снимљен 1905. године у Пекингу. Од тада кинески филм, заједно са светском кинематографијом, путује више од 100 година.

У протеклих 30 година кинеска кинематографија остварила је брз развој. Само у 2015. години снимљено је 686 филмова, са укупним приходом од приказивања који износи 44 милијарде и 69 милиона јуана. Ове године, наставља се добра ситуација у кинеској кинематографији. У првом тромесечју, приход у биоскопима износио је 14 милијарди и 470 милиона јуана, од чега удео домаћих филмова износи 72,4 одсто.

***

Током Недеље кинеског филма у Србији ће бити приказано 6 кинеских филмова који представљају нови успех у уметничком и техничком погледу.

Филм „На мегдан ветру“ отвориће Недељу кинеског филма. Овај филм прича о савременом животу младе кинеске генерације. Филм „Сирена“ снажном маштом и необичном техником изражава глобалну тему хармоничног живота човека са природом. Филм „Монах Сјуенцанг из династије Танг“ говори о тешком путу кинеског калуђера Сјуанцанга, тражењу и ширењу будизма пре хиљаду година. Филм „Три борбе против ђавола“ адаптиран је према класичном роману „На Будином путу“. Овај филм је савременим техничким средствима приказао класичну причу. Филм „Одлази господине тумор“ доноси оптимистички став према животу, а документарац „Сећање на Бошан“ говори о љубави обичних људи пема завичају у сред великих промена које се дешавају у Кини.

***

Последњих година, Кина и Србија имале су добру сарадњу у погледу филма. „Изложба кинеског филма у Београду“, „Недеља кинеског филма на отварању“, „Изложба кинеског филма на Међународној изложби књига у Београду“ су за Србе и Београђане поставиле платформу за добро упознавање кинеске културе и историје.

Ова Недеља кинеског филма у Србији одржана је за време званичне посете кинеског председника Сји Ђинпинга на позив председника Србије Томислава Николића. Верује се да ће одржавање ове Недеље унапредити сарадњу филмских радника двеју земаља и допринети даљем упознавању народа Кине и Србије.