Музеј

museum

„2.Марта.1952.године у реновираном биоскопу „Косово“ у Косовској улици бр.11 отворен је Музеј Југословенске Кинотеке“ писале су дневне новине пре више од пола века. Од тада до данашњег дана, на истом месту и у истој сали, многи великани нашег филма стицали су, а данас млађе генерације стичу, непроцењива знања о филму, режији, драматургији и глуми гледајући култна остварења седме уметности. Преко 50.000 пројекција је приказано на платну Музеја Кинотеке. а памте се времена када су се карте куповале код „тапкароша“ и када су редови за карте били до суседних улица.

Од 2013. године, сала Музеја Југословенске кинотеке у Косовској улици носи име свог дугогодишњег управника Динка Туцаковића.

    „У Музеју Југословенске кинотеке јуче  је представљена нова сала, студио за електронске медије „Влада Петрић“, коју је лично донирао овај истакнути теоретичар и професор филма на Харвардском Универзитету“ цитат је из Политике од 17.02.2006.године. Стара али не и старомодна, Југословенске кинотека је љубитељима филма, захваљујући професору Петрићу омогућила да виде најновија филмска остварења намењена дигиталном приказивању.

    Осим поменутих сала и филмских представа у њима, Музеј Југословенске кинотеке у свом холу редовно има изложбе филмских плаката, фотографија и других остварења у корелацији са догађајима, фестивалима, циклусима или филмовима који се приказују  у дворани.