Milorad-Mandic-Manda

Милорад Мандић Манда (1961-2016)


06.15.2016 Wed | 21:09 | kinoteka

Популарни филмски, телевизијски и позоришни глумац Милорад Мандић Манда изненада је преминуо 15. јуна у Београду, у 56. години.

Мандић је добитник Плакете Југословенске кинотеке за изузетан допринос кинематографији. Признање му је додељено овог месеца, поводом Дана кинотеке – 6. јуна, али је нажалост био спречен да лично присуствује свечаном уручивању.

Рођен је у Београду 3. маја 1961. године. Дипломирао је глуму на Факултету драмских уметности, у класи професора Владимира Јевтовића.

Од друге половине 80-их година постао је незаобилазни члан екипа многих српских филмова и телевизијских серија, у којима је остварио око 50 улога.

Глумац особеног шарма креирао је незаборавне роле у филмовима Већ виђено, Купи ми Елиота, Три палме за битанге и рибицу, Лепа села лепо горе, Ране, Точкови, Мртав ладан, Рат уживо, Сиви камион црвене боје

Последњу улогу на великом екрану одиграо је у филму Браћа по бабине линије, чија је премијера била овог пролећа.

Публика ће га памтити и по ликовима из ТВ серија од Бољег живота до Село гори, а баба се чешља. Био је и омиљени водитељ дечије емисије С оне стране дуге, Бајке за лаку ноћ, водитељ више ТВ квизова…

Његова велика љубав било је и позориште. У младости је био члан аматерског Експерименталног драмског студија. Након  дипломирања примљен је у ансамбл позоришта за децу и младе “Бошко Буха”.

Последње године провео је као управник тог театра и предани борац за реконструкцију зграде “Бухе” на Тргу Републике, коју није дочекао.

Милорад Мандић Манда био је посвећен глуми до последњег часа. Позлило му је на сцени, током претпремијере представе Петар Пан његовог позоришта „Бошко Буха“, на привременој адреси у Установи културе „Вук Стефановић Караџић“. Напори лекара Хитне помоћи да га реанимирају нажалост нису успели.

Време и место комеморације и сахране биће накнадно саопштени.