Дигитализација


Филмски фонд Југословенске кинотеке чини једну од најзначајнијих и најобухватнија филмских колекција у Европи. У њему се чува преко 85000 копија, најразличитијих формата, на запаљивој (нитратној) и незапаљивој (ацетатној) траци, немих, звуочних, црно-белих и у боји. Збирка страног филма, која чини 80% фонда Југословенске кинотеке, садржи сва највреднија дела из историје светског филма. У југословенском филмском фонду чувају се најзначајнији архивски материјали и документарни филмови везани за територију бивше Југославије, почев од најстаријег сачуваног филма код нас „Крунисање краља Петра I“ из 1904. године све до њеног распада 1992. Изузетно је значајна и колекција југословенских играних филмова која обухвата преко 90% продукције снимљене након II светског рата. 

digit2

Да би ово непроцењиво филмо благо  било доступно ширем гледалишту и остало сачувано за долазеће генерације Југословенска кинотека је, захваљујући средствима добијеним од Европске Агенције за развој, изградила и оформила најмодернији центар за дигитализацију у ширем окружењу. Центар је 8.јуна.2009. године отворио прослављени грчки редитељ, сценариста и продуцент Тео Ангелопулос.

digit3

Први филм који је дигитално рестаурисан и потпуно обрађен, и који је доступан јавности је „Невиност без заштите“ Драгољуба Алексића из 1942.године.

Центар за дигитализацију Југословенске кинотеке учествује у пројекту дигитализације филмског и не филмског материјала Првог светског рата.

digit1