• Start: 08/06/2016 00:00
  • End: 08/06/2016 00:00

Orig. naslov Srečno Kekec
Osnovni podaci (YU, 1963) 77'
Uloge Velimir Gjurin, Blanka Florjanc
Režija Jože Gale
Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11

Sala "Dinko Tucaković"

8. jun 2016.
15:30
18. Festival nitratnog filma

Kroz zapaljive mitove

Kekec i Rožle su pastiri kod seljaka koji ima slepu ćerku Mojcu, njihovu vršnjakinju. Kada padne mrak čuju priču o tetki Pehti, koje se svi plaše, jer krade decu. Kekec obeća Mojci da će joj naći lek i da više neće biti slepa. Dok Mojca bere cveće, Pehta je kidnapuje i odvede u svoju kolibu jer voli njeno pevanje. Pehta je travarka i pronalazi redak planinski cvet kojim može da izleči Mojcu. Kekec i Rožle uspeju da spasu Mojcu, ali Pehta pusti svog psa na njih. Mojca sa Kekecom pobegne u planinu, a Rožle se vrati u selo i ispriča šta im se desilo. Kada deca stignu kući, Mojcina majka im poveri da Pehta zna za lek koji će devojčici vratiti vid. Kekec kreće u potragu za Pehtom da bi doneo lek za Mojcu. Pehta ga zarobljava, ali on uspeva da se izbavi zajedno sa spasonosnim lekom, uverivši usamljenu travarku da je njena mržnja prema ljudima neopravdana.

 

* * *

Srećno Kekec, uslovno rečeno nastavak filma Kekec, jednog od najvoljenijih ostvarenja prve dekade socijalističke kinematografije, nažalost se skoro ni po čemu ne može meriti sa svojim prethodnikom i prvim od tri filma iz serijala o dečaku pastiru i njegovim avanturama u Alpskim gorama. Jedino sugestivna kolor fotografija planinskih pejzaža za koju je zaslužan veliki profesionalac Ivan Marinček (koji je uostalom snimio i prvog, crno-belog Kekeca dvanaest godina ranije) izlazi iz okvira prosečnosti u koju su se uklopili i previše naivni scenario i ravna režija, inače vrlo cenjenog Jožea Galea. Uprkos tome, ovaj film je, kao i druga dva dela Kekeca, bio i ostao rado gledan od dečje populacije. Kopija filma je digitalno restaurisana u Odeljenju za digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke 2016. godine.

_______

“Sa šireg filmskog aspekta dobili smo jedan sasvim prosečan „Heimat film“, koji donekle nostalgično, pa ipak nadasve šablonski, pripoveda o lepom gorskom svetu, u kome žive dobri ljudi. U tom smislu Srećno Kekec je već više od običnog filma, neki bi olako rekli. Jedino što je donekle u njemu zaživelo jesu slovenačke planine.“

Vitko Musek: “Fotogenične slovenske gore, ali – Srečno Kekec“ - Ekran br. 15, 1964, str. 1380 Slovenski filmski arhiv