• Start: 24/06/2016 00:00, 1 More
  • End: 24/06/2016 00:00

  • Start: 14/07/2016 00:00
  • End: 14/07/2016 00:00

Orig. naslov Skupljači perja
Podaci (JUG, 1967) 80'
Uloge Bekim Fehmiu, Olivera Katarina
Režija Aleksandar Saša Petrović
Mesto Svečana sala, Uzun Mirkova 1
Datum 14. jul 2016.
Vreme 18:00
Program Pulski pobednici

Beli Bora (Bekim Fehmiu), skupljač perja, oženjen sa ženom starijom od njega, što nije redak običaj kod Cigana, često je odsutan od svoje trošne kuće pune bučne dece i neprekidne svađe. Na putu kojim ga vodi njegov posao, sreće lepu Cigančicu Tisu (Gordana Jovanović). Divlja lutalica koja izbegava svoj dom i svog grubog i agresivnog očuha Mirtu (Velimir Bata Živojinović ). Bora i Mirta su rivali kako u poslu tako i kod Tise. Podelili su sela gde kupuju guščije perje i vode računa da poštuju dogovor. Obojica drže do Tise i Mirta rešava svoj problem što ženi Tisu za dvanaestogodišnjeg dečaka, nadajući se da će je tako zadržati za sebe. Tisa isteruje dečaka iz kuće. Bora, posle mnogih teškoća uspeva da pridobije Tisu...

***

Skupljači perja je jugoslovenski film režisera Aleksandra Saše Petrovića snimljen 1967. godine. Radnja filma se bazira na životu Roma u jednom selu na severu Vojvodine, ali film se bavi daleko složenijim temama poput ljubavi, međuetničkih i socijalnih odnosa. Glavne uloge tumače Bekim Fehmiu, Olivera Vučo i Velimir Bata Živojinović. Skupljači perja se smatra za jedan od najznačajnijih filmova crnog talasa i jugoslovenske kinematografije uopšte.

_________

"Narativna koncepcija filma zasniva se na labavo povezanim epizodama i fragmentima kojima se provlači osnovna pripovjedna linija usredotočena na međuodnos likova Bore, Tise i Mirte. Iako je stoga i karakterizacija fragmentirana, protagonisti i njihovi odnosi plastično su ocrtani. Labavost, fragmentarnost i otvorenost narativnog sloja sastavni su dio dosljedno provedene modernističko-naturalističke poetike (prožete etnografskim natruhama, uključivši i specifičnu vojvođansku višejezičnost). Prikaz bijednih materijalnih uvjeta romske egzistencije i egzistencijalnog beznađa protagonista bespoštedan je; za razliku od većine kasnijih reprezentativnih filmova posvećenih posebnostima romske egzistencije, Skupljači perja lišeni su lirske intonacije i sentimentalnosti (ali ne i mjestimičnog humora), a iznimno rijetki poetski trenutci (npr. perje koje obijeli cestu dok ga Boro prosipa iz kamiona u vožnji, završni prizori kišnih krajolika uz zvuke pjesme Đelem, đelem) obilježeni su izrazitom melankolijom. Središnje djelo autorova opusa, film je nagrađen Posebnom nagradom žirija i nagradom međunar. kritike u Cannesu, nagradama za najbolji film, režiju, gl. mušku ulogu (Živojinović) i fotografiju u Puli, a bio je nominiran za Oscara za najbolji film na stranom jeziku."

Damir Radić, Filmski leksikon, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Zagreb, 2003

Skupljaci perja (1967)-2