• Start: 12/06/2016 00:00
  • End: 12/06/2016 00:00

Orig. naslov Maciste alpino
Osnovni podaci (IT, 1916) 95'
Uloge Bartolomeo Pagano, Fido Schirru
Režija Luigi Maggi, Luigi Romano Borgnetto
Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11

Sala "Dinko Tucaković"

12. jun 2016.
17:00
18. Festival nitratnog filma

Kroz zapaljive mitove

Slavni glumac i snagator Mačiste i njegova filmska ekipa snimaju film u selu na italijansko-austrijskoj granici u maju 1915. godine. Njihovi uzvici “Živela Italija!”, na vest da je Italija objavila rat Centralnim silama, privuku pažnju austrijskih graničara i oni ih uhapse. Filmsku ekipu zajedno sa seljanima šalju u zarobljenički logor. Mačiste se pobuni i uspe da oslobodi zatvorenike svojom nadljudskom snagom, čime skreće pažnju austrijskih vojnika na sebe. Oslobodivši se, prijavljuje se u Bataljon Alpini i stupa u žestoku ali i podrugljivu borbu protiv neprijatelja visoko u Alpima. U sukobu dobro trijumfuje nad zlom…

* * *

Legendarni snagator Mačiste, neka vrsta savremenog Herkula, otelotvoren je kao filmski lik u oko trideset ostvarenja, potpuno se stopivši sa glumcem koji ga je uvek tumačio, Bartolomeom Paganom. Mačiste Alpinac, režiran od veterana italijanske kinematografije, Mađija i Bornjeta i superviziji Đovanija Pastronea, tvorca nezaboravne pseudoistorijske Kabirije (1914) kojom je i ustoličen Mačisteov lik na filmu, je sigurno u vrhu najboljih filmova celog serijala. Harizmatični i neustrašivi junak nepojmljive snage se ovde bori na vrhovima glečera Alpskog fronta sa čitavim odredima opakih Austro-Ugara i naravno, pravda pobeđuje. U pitanju je ne samo vrhunska zabava za gledaoce, već i tri u jednom: kvalitetna drama, izuzetni ratni film i ljupki ljubavni roman.

__________

“Legendarni Mačiste, mlad u srcu i snažan kao lav, stupa na scenu. Ovde Mačiste više ne može da toleriše aroganciju, zloupotrebu vlasti a najviše izdajnički soj kojim komanduje Franc Jozef i preteći im pokazuje svoju neverovatnu i titansku snagu, kojoj niko ne može da se suprostavi.”

Reklamna brošura za Maciste alpino (1916), typescript, Collections of the Museo del Cinema  Museo nazionale del cinema