• Start: 09/06/2016 00:00
  • End: 09/06/2016 00:00

Orig. naslov Скверный анекдот
Osnovni podaci (SU, 1966) 102'
Uloge Evgenij Evstigneev, Viktor Sergačev
Režija Aleksandr Alov, Vladimir Naumov
Jugoslovenska kinoteka, Uzun Mirkova 1

Svečana sala

9. jun 2016.
21:00
18. Festival nitratnog filma

Kroz zapaljive mitove

Državni savetnik, general Ivan Iljič Pralinski, nošen novim liberalnim idejama, pomislio je da će ga ljudi zavoleti i verovati mu ako lično bude human, a samim tim će početi da veruju i u državu, i njenu reformu. Jedne zimske večeri, zadržavši se u gostima, general Ivan Iljič je krenuo kući pešice i slučajno došao do doma Pseldonimova, jednog od svojih podređenih. Tu se upravo održavala svadba i general je, iz najbolje namere, svratio da čestita mladencima. Neočekivana pojava visokog gosta paralisala je prisutne, i situacija je postala neprijatna, kako okupljenim svatovima, tako i samom generalu. Mladoženja je od preživljenog šoka skrenuo na ivicu razuma, a Ivan Iljič, omekšan sopstvenom dobrotom, popio je previše i vrlo brzo se spustio na nivo pijanih svatova. Kada se ujutro probudio, general je osetio takvu sramotu i gađenje, da je s radošću i nekakvim posebnim zadovoljstvom potpisao molbu jučerašnjeg mladoženje o premeštaju u drugi departman.

 

* * *

Jedan skandal, Aleksandra Alova i Vladimira Naumova je bio film temeljac sa kojim su počele zabrane i “bunkerisanja“ sovjetskih filmova (sledeći je bio Rubljov, Andreja Tarkovskog) posle smenjivanja liberalnog Nikite Hruščova i dolaska na vlast “tvrde struje“ predvođene Leonidom Brežnjevim. Za razliku od Rubljova, koji je tri godine kasnije “oslobođen“ osvojio svet, Jedan skandal je čekao u prašini čak do “perestrojke“ i 1987. godine, kada je dobio dozvolu za javno prikazivanje. Izuzetno snažna obrada poznate novele Fjodora Dostojevskog je smetala vlastodršcima zbog groteskne, mračne i nemilosrdne kritike birokratske opresije koja uništava čoveka i njegovo dostojanstvo. Uz to, njeni autori su odbili da se povinuju naredbama da preprave svoje delo. Novu šansu su dobili tek pet godina kasnije, u vreme političkog detanta, trijumfujući sa svojim najpoznatijim ostvarenjem, dvodelnom obradom Bulgakovljevog Bega.

________

“Film se sa nemilosrdnim besom poigrava s realnošću tog vremena, koje gazi ljudsko dostojanstvo, pretvarajući čoveka u roba. Taj problem u filmu rešen je na izuzetno talentovan i vedar način. U stvari, Jedan skandal je 'pokrenuo police' Brežnjevljeve ere. Analizom istorijskih dokumenata, sudbina ovog filma zapečaćena je krajem septembra 1966. godine, a odmah u oktobru, nakon prvih radničkih projekcija, 'zaustavljen' je i Andrej Rubljov.“

“Led se otapa...“- V. Fomin, Polka – M: NIIK, 1992. GFF