• Start: 05/05/2017 20:00
  • End: 05/05/2017 23:00

Ориг. наслов Гости из галаксије
Подаци (ЈУГ/ЧССР, 1981)
Улоге Жарко Поточњак, Ксенија Прохаска
Режија Душан Вукотић
Место Свечана сала, Узун Миркова 1
Датум 5. мај 2017.
Време 20:00
Програм Филмска музика

Роберт је писац научнофантастичних романа који открије да може материјализовати своје мисли. Као последица тога, на Земљу стиже група ванземаљаца предвођена Андром, која осјећа наклоност према Роберту, што се нимало не свиђа његовој девојци Биби. С ванземаљцима, међутим, долази и чудовиште Муму...

***

Гости из галаксије класик је европског и југословенског жанровског филма из 1981. године. Налази се у многим специјализованим енциклопедијама научне фантастике и фантазија, а освојио је и неколико награда на тадашњим филмским фестивалима у Мадриду, Трсту и Бриселу. Домаћу публику и публицистику прилично је збунио својом храбром мешавином дечјег филма, фантастике и хорора, тако да га се и данас (неоправдано) заобилази у озбиљнијим анализама. Ипак, у историји филма овог простора тешко је наћи бизарнији филм: необични јунаци, посета хероине Андре из свемира, нудисти који дочекују и траже сусрет с ванземаљцима, мушкарац који развије дојке како би нахранио своје гладно дете и на крају, чудовиште које побије своје домаћине.

Филм је сниман у Дубровнику, док су ентеријери снимљени у славном чешком студију Барандов. Концепт и дизајн чудовишта потписао је Јан Шванкмајер, а поред Љубише Самарџића, Жарка Поточњака и Ксеније Прохаске у филму глуми и тада млади дебитант Рене Биторајац. Гости из галаксије могли су се погледати у биоскопима многих земаља, попут тадашње Чехословачке, Западне Немачке, Пољске, Шпаније, Италије и Кубе.