• Start: 09/09/2016 00:00
  • End: 09/09/2016 00:00

Mesto Sala "Dinko Tucaković", Kosovska 11
Datum 9. septembar 2016.
Vreme 17:00
Program Sećanje na... Predrag Delibašić

Velika inicijativa (JUG, 1957) 37'
r. Predrag Delibašić

Paja Jovanović (JUG, 1957) 20'
r. Predrag Delibašić

Vina teku (JUG, 1965) 9'
r. Predrag Delibašić

Kapetan Riva (JUG, 1985) 18'
r. Predrag Delibašić

***

Sećanje na... Predrag Delibašić (1928-2016)

Nedavno preminuli istaknuti filmski stvaralac Predrag Delibašić bez sumnje je po svemu onome što je radio i ostavio u nasleđe našoj kinematografiji bio jedna od retkih „renesansnih ličnosti“. Stigao je da u svojih šest decenija neumornog rada bude reditelj na filmu, pozorištu, televiziji i radiju, scenarista, profesor univerziteta, autor knjiga, prevodilac i neumorni pregalac na edukaciji i širenju filmske kulture.

Ovaj rođeni Sarajlija je imao sreće da kao trinaestogodišnjak pobegne prilikom transporta iz ustaškog logora i utočište nađe u Srbiji, gde se ubrzo pridružio partizanima. Gimnaziju je završio u rodnom mestu a Visoku filmsku školu u Beogradu 1949. godine. Već sledeće godine završio je na Golom otoku, dojavom prijatelja, ali je ubrzo pušten na intervenciju Milovana Đilasa. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorišnu umetnost 1953, a svoj afinitet prema Italiji krunisao je diplomom na odseku režije u rimskom Eksperimentalnom centru za kinematografiju 1959. godine. Bio je asistent režije Gustavu Gavrinu na domaćem igranom filmu Crveni cvet (1949), a zatim i u dva koprodukciona filma sa Nemcima: Kuća na obali (1953) i Klisura (1955), oba u režiji Boška Kosanovića. Takođe, pomagao je kao saradnik režije Dušanu Vukotiću na filmu Sedmi kontinent (1966), Glumio je u igranim filmovima Priča o fabrici (1949) Vladimira Pogačića. i U raskoraku (1968) Milenka Štrpca. U nizu njegovih rediteljsko-scenarističkih ostvarenja posebno se ističu filmovi: Velika inicijativa (1957), Vina teku (1965), Kapetan Riva (1985), Garibaldinci marširaju (1994), Jedan od mnogih (1995) i drugi. Najznačajnije delo mu je svakako biografski film o velikom srpskom slikaru Paja Jovanović (1957).

Godinama je predavao na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, kao profesor Tehnike realizacije filma, a zatim i na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Kao predani entuzijasta prevodio je Pazolinijeve eseje sa italijanskog, kao direktor Centra za kulturnu inicijativu nizom programa širio je međudržavnu saradnju između Jugoslavije i Italije, napisao je više tekstova o filmu u dnevnim listovima i stručnoj filmskoj literaturi, a bio je i jedan od glavnih pokretača i autora kapitalnog „Leksikona filmskih i televizijskih pojmova“.

U privatnom životu i u razgovoru sa kolegama ovaj markantni čovek je bio izuzetan kozer, sa izvesnom dozom cinizma i ironije, koje mu je donelo bogato životno iskustvo. Kao osoba puna znanja i erudicije, Predrag Delibašić je bio spreman da nesebično pomogne mlađima svojim savetima ali i praktičnim radom. Uspeo je na sreću, pre svog odlaska, da mnogo toga iz bogatog i događajima ispunjenog života pretoči u biografsko ostvarenje „Gotovo zaboravljena istorija - sećanje na rane dane jugoslovenskog filma“ (Filmski centar Srbije, 2016). Neke od zanimljivih stvari koje s razlogom nisu ušle u knjigu, saznali su samo prijatelji i ljudi prima kojima je imao afiniteta. Čast mi je da sam bio jedan od njih i da sam poznavao ovog divnog i uvek interesantnog čoveka.

Aleksandar Saša Erdeljanović