• Start: 23/05/2018 20:00
  • End: 27/05/2018 23:30

ФИЛМСКА РЕВИЈА

Фестивал италијанског филма

Свечана сала, Узун Миркова 1 / Од 23. до 27. маја 2018.

У оквиру првог издања Недеље италијанског филма у свету - Fare Cinema, у Београду ће се од 23. до 27. маја одржати Фестивал италијанског филма.

Ову манифестацију Министарство спољних послова Италије промовише уз подршку дипломатско-конзуларне мреже и Италијанских института за културу са циљем да представи квалитетну италијанску кинематографију у иностранству.

Захваљујући сарадњи између Италијанског института за културу у Београду и Југословенске кинотеке публика ће моћи да види најновије италијанске филмове које је изабрао Паоло Минуто. Сви филмови биће приказани у оригиналној верзији на италијанском са титловима на српском.

Специјалан гост овог издања фестивала биће Алесандро Бертолаци, чувени италијански шминкер, добитник Оскара 2017. за најбољу шминку и фризуру у филму "Самоубилачки одред". Бертолаци ће се представити публици у Кинотеци у суботу, 26. маја, у 20.30 а истог дана у 16.00 биће гост Академије дел Лусо у Београду и говориће на тему “Свет филма и његови занати између уметности, културе и глобалне индустрије”.

 

Среда, 23.05.

20.00 ЉУБАВ И КРИМИНАЛ (ИТ, 2017)
Ammore e malavita
ул. Ђампаоло Морели, Серена Роси
р. Антонио Манети, Марко Манети

Четвртак, 24.05.

18.00 ЛУДИ ЗА ФУДБАЛОМ (ИТ, 2016)
Crazy for Football
документарни филм
р. Волфанго Де Бјази

20.30 ДЕВЕТ И ПО МЕСЕЦИ (ИТ/ШП, 2017)
Nove lune e mezza
ул. Клаудиа Ђерини, Пасквале Петроло
р. Микела Андреоци

Петак, 25.05.

18.00 НЕОБИЧНЕ СТРАНКИЊЕ (ИТ, 2016)
Strane straniere
документарни филм
ул. Фенсја “Сониа” Џоу, Ана Лазнибат
р. Елиза Аморузо

20.30 НЕЖНОСТ (ИТ, 2017)
La tenerezza
ул. Елио Ђермано, Ђована Мецођорно
р. Ђани Амелио

Субота, 26.05.

18.00 МАЧКА ПЕПЕЉУГА (ИТ, 2017)
Gatta Cenerentola
анимирани филм
р. Алесандро Рак, Иван Капјело, Марино Гварнијери, Дарио Сансоне

20.30 ПРОМЕНА ВРЕМЕНА (ИТ, 2017)
L'ora legale
ул. Салваторе Фикара, Валентино Пиконе
р. Салваторе Фикара, Валентино Пиконе

Недеља, 27.05.

18.00 ЛЕЊИВЦИ (ИТ, 2017)
Gli sdraiati
ул. Клаудио Бизио, Гадо Бакини
р. Франческа Аркибуђи

20.30 МОГУ ДА ПРЕСТАНЕМ КАД ГОД ЖЕЛИМ (ИТ, 2017)
Smetto quando voglio - Ad honorem
ул. Едоардо Лео, Валерио Апреа
р. Сидни Сибилија

Љубав и криминал

Ammore e malavita (2017)

Чиро је убица којег се сви плаше. Он и Розарио су два “тигра” дон Винченца и његове лукаве жене Марије. Фатима је млада медицинска сестра која воли да сањари. Она и Чиро су наоко два различита света којима је суђено да се поново сретну. Једне ноћи Фатима се нашла на погрешном месту у погрешно време и Чиро добија наређење да се отараси девојке која је превише видела. Међутим, ствари не иду по плану.

Ammore_e_malavita

Луди за фудбалом

Crazy for Football (2016)

Протагонисти овог филма су пацијенти који долазе са одељења за ментално здравље из целе Италије, затим психијатар Санто Руло као спортски директор, бивши играч малог фудбала Енрико Занкини као тренер, и светски шампион у боксу Винченцо Кантаторе као кондициони тренер. Реч је о документарцу Волфанга Де Бјазија који говори о првој репрезентацији Италије у малом фудбалу која се такмичи на светском првенству за психијатријске болеснике у Осаки. То је филм чији протагонисти су играчи а не њихова болест, снимљен са намером да се победе предрасуде које окружују особе са менталним поремећајима.

crazy football 2

Девет и по месеци

Nove lune e mezza (2017)

Ливија и Тина су две сестре у четрдесетим годинама, две савремене жене, два дијаметрално супротна начина живота. Оне су тако блиске, а тако различите. Ливија је лепа и арогантна виолончелисткиња, рокерка у души. Тина је скромна и стидљива саобраћајна полицајка која је одбацила диплому ради сталног радног места. Обе имају партнере и док Ливија одувек брани своју позицију жене која не жели да има децу, Тина већ годинама безуспешно покушава да затрудни. Када Тина у својим покушајима почне да губи главу, Ливија одлучује да изнесе трудноћу за своју сестру.

Nove lune e mezza

Необичне странкиње

Strane straniere (2016)

Ана, Љуба, Ради, Сихем и Соња су жене које долазе у Италију вођене различитим мотивима: љубав, посао, радозналост а можда и судбина. Свака од њих започиње неку своју делатност проналазећи себе и интегришући се успешно у новој средини. Иако имају другачија искуства и порекло, уједињује их то што су странкиње. Њихове сторије, у којима се преплићу посао, породица и односи са људима, сведоче о томе како изгледа градити идентитет у другој земљи.

Strane straniere

Нежност

La tenerezza (2017)

У једној лепој старој згради у центру Напуља живи Лоренцо који је некада био познати адвокат. Након неколико пословних неуспеха сада је у немилости а како због свог незгодног карактера не поштује закон често доспева у невоље. И у породичним односима Лоренцо сваког дана греши и ускраћује, чини се без разлога, наклоност својој деци. Лоренцо, онако егоистичан и нагао какав јесте, време проводи само са унуком Франческом којег извлачи из школе како би га васпитавао на свој начин. Његов живот почиње да се мења након једног наизглед баналног догађаја којем је присуствовао.

La tenerezza

Мачка Пепељуга

Gatta Cenerentola (2017)

Пепељуга је одрасла у унутрашњости Мегарида, огромног брода који је више од 15 година укотвљен у напуљској луци. Њен отац, научник и богати бродовласник, умро је одневши са собом у гроб технолошке тајне брода као и сан о поновном процвату луке. Малена живи у сенци страшне маћехе и њених шест подмуклих ћерки. Град пропада и сву своју наду улаже у Салватореа Ло Ђуста, званог Краљ, амбициозног дилера дроге који у договору са маћехом искоришћава Пепељугино наследство како би од напуљске луке направио престоницу рециклаже.

Gatta Cenerentola

Промена времена

L'ora legale (2017)

У градићу Пјетрамаре на Сицилији, тачно као летње рачунање времена, стиже тренутак избора за новог градоначелника. Овим малим сицилијанским местом годинама влада фамозни градоначелник Гаетано Патане који је спреман да употреби сва политичка средства како би постигао консензус. Подржан од стране листе грађана и малобројних активиста, супротставља му се професор Пјерпаоло Натоли који по први пут улази у политичку арену како би својој осамнаестогодишњој ћерки Бети пружио алтернативу приликом њеног првог гласања.

Lora_legale

Лењивци

Gli sdraiati (2017)

Ђорђо и Тито су отац и син, два супротна света која се сукобљавају у једном стану у Милану. Ђорђо је познати новинар, цењен од стране колега и окружен пријатељима. Тито је лењи тинејџер који више воли да проводи време са својим другарима и игра видео игре. Ђорђо чини све како би разумео свога сина. Његов сан је да га одведе на бербу грожђа о чему Тито неће ни да чује. Ипак, једног дана, изненада јавља оцу да ће му се ипак придружити.

Gli sdraiati

Могу да престанем кад год желим

Smetto quando voglio - Ad honorem (2017)

“Сопокс је формула нервног гаса. Ето због чега му је био потребан хроматограф. Тај лудак је почео да синтетизује нервни гас”. Овако почиње последње поглавље саге “Могу да престанем кад год пожелим”. Пјетро Цини је у затвору са читавом својом бандом. Међутим, не могу тамо остати дуго јер је на слободи Валтер Меркурио који је спреман да убија све редом и само најбољи умови могу га зауставити. Али ко је Валтер Меркурио? Шта крије? Који је његов план?

SMETTO QUANDO VOGLIO AD HONOREM-2