• Start: 25/10/2017 20:00
  • End: 29/10/2017 23:30

ФИЛМСКА РЕВИЈА

Фестивал италијанског филма

Свечана сала, Узун Миркова 1. Од 25. до 29. октобра 2017.

Савремена италијанска кинематографија се данас успешно ослања на сјајну традицију коју је наследила бавећи се готово свим жанровима и темама које карактеришу савремену европску кинематографију.  Стилови и филмски језици су се измешали и довели су до тога да се изгубе јасне границе које су некада означавале разлике између играних и документарних филмова што је довело до стварања занимљивих филмова који су поново почели да превазилазе границе Италије и да освајају публику у целом свету.

Југословенска кинотека ће у сарадњи са Италијанском федерацијом кино-клубова и Италијанског института за културу у Београду и ове године наставити традиционалну и успешну сарадњу на промоцији и популаризацији италијанске кинематографије кроз ревију савремених филмова различитих жанрова и редитеља, од документарних до играних, од филмова насталих према истинитим догађајима до филмова који се баве актуелним животним питањима савременог друштва али са једним заједничким именитељем, учешћем и наградама на најзначајнијим филмским фестивалима на свету и у Италији. Уз савремене филмове биће приказан и један од класика италијанске кинематографије „Посебан дан“ у режији Етореа Сколе са Марчелом Мастојанијем и Софијом Лорен у главним улогама.

 

Среда, 25.10.

20:00 ЧОВЕК КОЈИ НИЈЕ ПРОМЕНИО ИСТОРИЈУ (ИТ, 2016)
L’uomo che non cambiò la Storia
документарни филм
р: Енрико Кариа (Enrico Caria)
Уз присуство редитеља

 

Четвртак, 26.10.

18:00 ПОСЕБАН ДАН (ИТ/КАН, 1977)
Una giornata particolare
ул: Софија Лорен (Sophia Loren), Марчело Мастројани (Marcello Mastroianni)
р: Еторе Скола (Etore Skola)

20:00 ПЕРО (ИТ, 2016)
Piuma
ул: Луиђи Феделе (Luigi Fedele), Блу Јошими (Blu Yoshimi)
р: Роан Џонсон (Roan Johnson)

 

Петак, 27.10.

20:00 ЦВЕТ (ИТ, 2016)
Fiore
ул: Дафне Скоча (Daphne Scoccia), Валерио Мастрандреа (Valerio Mastrandrea)
р: Клаудио Ђованези (Claudio Giovannesi)

 

Субота, 28.10.

20:00 БРЗА ПОПУТ ВЕТРА (ИТ, 2016)
Veloce come il vento
ул: Стефано Акорси (Stefano Accorsi), Матилда де Анђелис (Matilda De Angelis)
р: Матео Ровере (Matteo Rovere)

 

Недеља, 29.10.

20:00 НЕРАЗДВОЈНЕ (ИТ, 2016)
Indivisibili
ул: Анђела Фонтана (Angela Fontana), Маријана Фонтана (Marianna Fontana)
р: Едоардо де Анђелис (Edoardo De Angelis)

 

Човек који није променио историју

L’uomo che non cambiò la Storia (2016)

Филм прича причу о чувеном универзитетском професору Ранучу Бјанкију Бандинелију најзначајнијем познаваоцу научнику римске уметности и оцу модерне археологије, на кога је тридесетих година прошлог века  фашистички режим био поносан, једини проблем је био што је  професор био антифашистичких уверења. Током чувеног Хитлеровог пута у Италију 1938. године, Ранучо је љубазно позван да прати Мусолинија и Хитлера као  тумач око музеја и археолошких налазишта. У том тренутку се нашао пред дилемом. Шта урадити? Kада љубазни позив постане неопозиво наређење које не може одбити, он нема избора ...

Luomo che non cambiо la Storia

Посебан дан

Una giornata particolare (1977)

Филм из 1977. године у коме главне улоге играју Софија Лорен и Марчело Мастројани. Радња се дешава у Риму 1938. године. током посете Хитлера Мусолинију.  Једна удата жена зближи са необичним комшијом пошто су једини остали у стамбеној згради јер су сви остали станари отишли на дефиле који је уприличен поводом ове историјске посете.

Филм је добио награду Златни глобус за најбољи страни филм као и награду Цезар 1978.

Una giornata particolare

Перо

Piuma (2016)

Филм Перо је прича о Фероу и Kате, просечном брачном пару. Неочекивана трудноћа окреће њихов свет наопачке. Неодлучна два главна лика крећу се кроз најинтересантнијих и најкомпликованиих девет месеци својих живота, покушавајући да не изгубе чистоћу и јединствени поетични дах.

Филм је приказан на фестивалу у Венецији 2016, где је освојио неколико награда.

Piuma

Цвет

Fiore (2016)

Центар за притвор младих. Дафне која је ухапшена због крађе, заљубљује се у Џоша, који је притворен такође због пљачке. Момци и девојке се не могу срести у порпавном дому, а љубав је забрањена. Веза између Дафне и Џоша је заснована само на погледима из једне ћелије на другу, кратким разговорима кроз решетке и на тајна писма. Затвор није само лишавање слободе, већ је и тамо где је љубав немогућа. Цвет је прича о жељи да се воли и моћи емоција које крше сваки закон.

Филм је приказан на филмском фестивалу у Kану 2016.

fiore

Брза попут ветра

Veloce come il vento (2016)

Ђулија је млада нада у релију. Kада њен живот почне да се распада, након смрти оца, једина нада биће јој поново пронађени брат, зависник од дроге и бивши шампион у аутомобилским тркама...

veloce-come-il-vento

Нераздвојне

Indivisibili (2016)

Дејзи и Виолета су сестре близнакиње са непуних 18 година. Обдарене су прелепим гласовима и певају на венчањима и крштењима. Њихова стварна привлачност и очаравајући шарм лежи у још једној чињеници: оне су сиамске близнакиње. Њихов живот и живот њихове породице ће се променити након што их буде видео један познати енглески доктор који ће им указати на могућност другачијег живота.

Филм је приказан на фестивалу у Венецији 2016. године

Indivisibili