• Start: 10/06/2016 00:00
  • End: 10/06/2016 00:00

Orig. naslov Kasserer Jensen
Osnovni podaci (NO, 1954) 78'
Uloge Carsten Winger, Nanna Stenersen
Režija Nils R. Muller
Muzej Jugoslovenske kinoteke, Kosovska 11

Sala "Dinko Tucaković"

10. jun 2016.
17:00
18. Festival nitratnog filma

Kroz zapaljive mitove

Blagajnik Jensen i njegova supruga žive običnim životom u svom dvosobnom stanu u Oslu. Iako voli svog supruga, gospođa Jensen, pomalo zasićena petnestogodišnjim brakom, čitajući romane beži u svoj svet snova. Jensen radi u Simonsenovoj kompaniji, u kojoj uživa veliko poštovanje, očekujući penziju i zlatan sat kao nagradu. Ipak, kada jedne noći iz zatvora pobegne Gerhard Miler, poznati obijač sefova, Jensenov život se menja iz temelja, jer policija objavljuje slike razbojnika na osnovu kojih se otkriva neverovatna sličnost između njih dvojice. To izazove veliko uzbuđenje kod Jensenovih kolega, dovodeći ga čak u situaciju da bude uhapšen. Naravno, policija ga oslobađa, ali novinari nastavljaju da objavljuju istoriju njihove sličnosti, što Miler iskoristi u pokušaju da zameni svoj identitet. U vrtlogu novih događaja, Jensen više nije poštovani građanin, gospođa Jensen ne mora više da traži avanture u romanima, a Miler shvata da mu se život buržuja mnogo više sviđa od karijere razbojnika.

* * *

Nils Miler je bio jedan od najproduktivnijih norveških reditelja sa dvadeset jednim igranim filmom tokom pedesetih i šezdesetih godina, od kojih su mnogi doživeli izuzetnu popularnost kod publike. Većina njegovih filmova su bile socijalne komedije, retko prikazivane izvan domaćih granica. Jedna od njih, Blagajnik Jensen za okvir filma je imala Uleval Hagebi, tipičan sitnoburžoaski kraj u severnom delu Osla, koje je precizno opisan preko likova iz scenarija. Uvek intrigantna priča o sličnosti i zameni identiteta je bila pravi zamajac za ovu pitku komediju, u kojoj je posebno briljirao Karsten Vinger u dvostrukim ulogama blagajnika Jensena i lopova, Milera.

__________

“Ovo je duhovito i zabavno, smejemo se i pronalazimo sebe u prijatnim situacijama. Gledali smo bezopasan i opuštajući film zahvaljujući scenaristi Hansu Kristensenu, producentu Oivindu Venerodu i konačno i pre svega režiseru!“

Reidar Lunde - Aftenposten, 29. 10. 1954. Nasjonalbiblioteket