• Start: 22/10/2018 18:00
  • End: 22/10/2018 21:00

Последњи уздах и округли сто Филм, музика и нешто између

Југословенска кинотека, Узун Миркова 1 / Понедељак, 22. октобар 2018.

Ове године се обележава 100 година од рођења Ингмара Бергмана, једног од највећих филмских уметника и аутора свих времена. Пројекат „Филм, музика и нешто између“ баца светло на специфичан део Бергмановог филмског универзума - његово схватање музике. За Бергмана „филм и музика су скоро исто. Оба су средство изражавања и комуникације која превазилазе разум и досежу до наших емотивних центара.“

Познати шведски композитор и пијаниста Мати Бије, који је имао прилику да ради и са самим Бергманом, биће гост Београда и учествоваће у низу програма које спроводи организација Eho animato. Током три дана - 21, 22. и 23. октобра, публика ће моћи да присуствује догађајима који се баве Бергманом, филмом и музиком. Улаз је слободан.

Мати Бије (1966) је вишеструко награђивани шведски пијаниста и композитор који компонује за савремени филм и позориште, а написао је и серију композиција за ране шведске неме филмове, као што су „Фантомска кочија“ (1921) и „Сага о Гести Берлинг“ (1924). Компоновао је музику за више од 30 филмова и телевизијских серија, а неколико година је био сарадник Краљевског позоришта Драматен у Стокхолму. 2014. имао је чак две номинације за најважнију шведску награду за филмску музику (Guldbagge) и освојио је са музиком за филм „Фаро“, а 2009. је такође освојио Guldbagge за филм „Тренуци за вечност“ који је био и шведски кандидат за Оскара. Радио је са Бергманом на телевизијском филму „Последњи уздах“ (1994).

У понедељак, 22. октобра у 18 часова у Југословенској кинотеци у Узун Мирковој 1 биће приказан Бергманов телевизијски филм „Последњи уздах“ на коме је Мати Бије радио као композитор. Филм се бави златним добом шведског филма током двадесетих година 20.века.

Након филма, у 19 часова биће одржан округли сто „Филм, музика и нешто између“, који ће се бавити темом музике у Бергмановим филмовима, али и односом филма и музике у савременој кинематографији. Модератор је Иван Велисављевић, а у разговору ће учествовати Мати Бије, композитор, Ана Крстајић, композиторка, Маша Сеничић, драматуршкиња и Игор Станојевић, редитељ.

Eho animato реализује овај пројекат у сарадњи са партнерима – Амбасада Шведске у Београду, Београдска филхармонија, Југословенска кинотека, издавачка кућа Геопоетика. Пројекат је суфинансиран на конкурсу за савремено стваралаштво Министарства културе Републике Србије.

Ingmar Bergman 3
_DSC8170