Vip Кинотека: ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ

СПЕЦИЈАЛНА ПРОЈЕКЦИЈА

Vip Кинотека: Петријин венац - рестаурирана верзија

Свечана сала, Узун Миркова 1 / Четвртак, 15. новембар 2018.

У оквиру пројекта Vip Кинотека 15. новембра у Југословенској кинотеци биће приказан дигитално рестауриран филм „Петријин венац“ редитеља Срђана Карановића у продукцији Центар филма. Две бесплатне пројекција овог филмског остварења из 1980. године заказане су за 18 и 20.30 часова у свечаној сали у Узун Мирковој 1.

Овај класик српске кинематографије, снимљен по истоименој књизи Драгослава Михаиловића остао је запамћен по интерпретацији Мирјане Карановић којој је улога Петрије дебитантска. Приказ послератног периода у малом рударском месту у Србији веродостојно су представили великани српске филмске сцене међу којим су Павле Вујисић, Бранко Цвејић, Марко Николић, Радмила Живковић, Драган Максимовић, Милош Жутић, Оливера Марковић, Љиљана Крстић, Вељко Мандић и други. Прича о тешком животу, али и несаломивом духу Петрије испраћена је музиком познатог филмског композитора Зорана Симјановића.

Пројекат Vip Кинотека има за циљ да сачува и заштити остварења која су обележила српску кинематографију, а проглашена су за национално културно добро од великог значаја. Овим пројектом, који се спроводи у сарадњи Југословенске кинотеке и компаније Vip mobile и који тренутно обухвата десет филмских остварења, започет је дуго очекивани процес дигиталне рестаурације српског филмског наслеђа.

 

Четвртак, 15.11.2018.

18:00 / 20:30 ПЕТРИЈИН ВЕНАЦ (ЈУГ, 1980)
РЕСТАУРИРАНА ВЕРЗИЈА
Улоге: Мирјана Карановић, Драган Максимовић, Павле Вуисић, Миливоје Мића Томић, Оливера Марковић, Милош Жутић, Раде Марковић, Бранко Цвејић, Љиљана Крстић
Сценографија: Миодраг Мирић
Костимографија: Саша Куљача
Музика: Зоран Симјановић
Монтажа: Бранка Чеперац
Фотографија: Томислав Пинтер
Сценарио: Срђан Карановић
Режија: Срђан Карановић

 

VIP KINOTEKA – PETRIJIN VENAC PRIVJU