ПРОГРАМ: Октобар 2020.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Октобар 2020. у Кинотеци

Узун Миркова 1 / Косовска 11 / Од 1. до 31. октобра 2020.
Југословенска кинотека уз пажљиви одабир свог филмског репертоара води рачуна и о техничком унапређењу, па тако Сала Макавејев у Узун Мирковој улици добија нови дигитални пројектор, а Музеј кинотеке у Косовској улици ново платно. Савремена опрема биће инсталирана 1. октобра и већ наредног дана крећу редовне пројекције у побољшаним условима.

 

Октобарски програм обележиће ретроспективе двојице великих уметника који су преминули у септембру – чешког редитеља Јиржија Менцла и припадника „чешке школе“, прослављеног српског редитеља Горана Паскаљевића. Враћају се програмске целине Нема среда и Документарни четвртак, које су биле прекинуте због пандемије, као и пракса приказивања арт филмова најновије продукције. Због великог интересовања публике репризирају се циклуси Педра Алмодовара и Луиса Буњуела. На програму су и избори из опуса Брајана де Палме, Алберта Сордија, Макса фон Сидоуа. Кинотека ће бити домаћин Фестивала италијанског филма, а традиционално у октобру одржавају се и Дани чешког и словачког филма.

Први овомесечни програм Сећање на... Кинотека посвећује прослављеном редитељу и сценаристи Горану Паскаљевићу, који је преминуо 25. септембра, у 74. години. Од 2. до 5. и затим 7. и 8. октобра у Сали Макавејев, у термину од 18 сати, приказиваће се неки од његових најпознатијих филмова, међу којима „Варљиво лето ’68“ (1984) и „Посебан третман“ (1980) - дигитално рестаурисани у оквиру пројекта Vip Кинотека, затим „Буре барута“ (1998) и други.

Дигитално рестаурисани „Посебан третман“ већ је приказан у оквиру обележавања Дана Кинотеке 6. јуна, али због пандемије само онлајн, тако да ће ово бити биоскопска премијера нове верзије тог филма с Љубом Тадићем, Миленом Дравић и другим великанима српског глумишта, четири деценије након учешћа у главном програму Канског фестивала, где је Милена Дравић и награђена. Фим је био номинован и за Златни глобус.

Кинотека наставља праксу да публици понуди и остварења нове продукције, приказана код нас само на фестивалима, односно арт филмове за које обично нема места у комерцијалним биоскопима. Тако ће у сарадњи са Центар филмом од 2. октобра у 20,30 сати на репертоару бити француски филм „Нас две“ (2019) Филипа Менегетија, добитника награде за најбољег дебитанта на овогодишњем Фесту. У комедији и драми о две пензионерке које су деценијама скривале од света своју дубоку и страсну љубав играју Барбара Сукова и Мартин Шевалије.

Овај филм ће се приказивати више пута током целог месеца, исто као и још један учесник овогодишњег Феста - „Грех“ (2019) славног редитеља Андреја Кончаловског, који је у руско-италијанској копродукцији снимио биографску драму о Микеланђелу Буонаротију. „Грех“ је заправо одмах после Феста почео да се приказује у Кинотеци, али је то прекинула пандемија. Нови старт заказан је за 9. октобар, такође у сарадњи са Центар филмом.

За 6. октобар најављене су две бесплатне пројекције најновијиг наслова који је дигитално рестаурисан у оквиру пројекта Vip Кинотека – „Мајстори, мајстори!“ Горана Марковића. Ова комедија и драма о међуљудским односима у једном школском колективу, чије чланове игра плејада домаћег глумишта, моћи ће да се види на још две бесплатне пројекције и 13. октобра.

Циклус Великани светског филма посвећен је шведском глумцу интернационалне каријере Максу фон Сидоуу (1929-2020). Почиње 12. октобра у 18 сати чувеним „Седмим печатом“ (1957) Ингмара Бергмана, у којем се Сидоу прославио улогом витеза који игра шах са Смрћу. До 16. октобра на програму су шведски филм „Нова земља“ (1972) Јана Троела, али и амерички „Истеривач ђавола“ (1973) Вилијама Фридкина.

Кинотека ће бити домаћин Фестивала италијанског филма 17. и 18. октобра у здању у Узун Мирковој улици, а 19. и 20. октобра у Музеју у Косовској, са филмовима нове продукције.

Од 19. до 21. октобра у Сали Макавејев одржаваће се БОСИ фест, а од 22. до 24. октобра Српско-јапански филмски фестивал. Програми тих манифестација биће објављени накнадно.

За 25. октобар најављене су две пројекције филма „Конформиста“ (1970) славног италијанског редитеља Бернарда Бертолучија, поводом 50 година од премијере те драме у којој су играли Жан Луј Трентињан и Стефанија Сандрели.

Дани чешког и словачког филма одржавају се од 29. октобра до 1. новембра. Програм обухвата нову играну и документарну продукцију. На отварању ће бити приказана комедија и романса „Жене у трци“ (2019) Мартина Хорског, а на затварању „Преводилац“ (2018) Мартина Шулика. У тој комедији и драми последњи пут је као глумац учествовао славни чешки редитељ Јиржи Менцл.

Менцлу, који је преминуо 5. септембра у 83. години, посвећен је програм Сећање на... у Музеју кинотеке. Од 2. до 4. октобра уз чувену сатиру „Строго контролисани возови“ (1966), која је освојила Оскара за најбољи страни филм, затим комедију „Служио сам енглеског краља“ (2006) и друге филмове које је режирао, видећемо и Менцла као глумца у комедији и драми „Игра с јабуком“ (1976) Вере Хитилове.

У програму Сећање на... 5. и 6. октобра биће приказани филмови недавно преминулих глумаца - Франке Валери, Ани Корди, Дајане Риг и Бена Кроса.

Враћајући се, после паузе због пандемије, својим традиционалним програмима, Кинотека је за 7. октобар најавила Нему среду, овога пута посвећену раним делима Фрица Ланга, једног од најистакнутијих представника немачке школе експресионизма.

Документарни четвртак 8. октобра представља три филма о три јаке личности које су, било позитивно или негативно, обележиле 20. век. То су совјетски филм „Три песме о Лењину“ (1934) Дзиге Вертова, амерички „Црна лисица – истинита прича о Адолфу Хитлеру“ (1962) Луиса Клајда Стоумена и британски „Винстон Черчил“ (1964) Питера Бејлиса.

Обожаваоци Педра Алмодовара уживаће од 9. до 14. октобра у репризном програму Алмодовар на бис са 12 филмова шпанског редитеља и сценаристе приказаних прошлог месеца у циклусу Великани светског филма. Интересовање публике било је велико, а капацитет гледалишта смањен у складу са епидемиолошким мерама. Сада је нова прилика да се на великом платну виде непролазни хитови „Жене на рубу нервног слома“ (1988), „Високе потпетице“ (1991), „Цвет моје тајне“ (1995), добитник Оскара за сценарио „Причај са њом“ (2002)...

Чувени амерички редитељ и сценариста Брајан де Палма прошлог месеца је прославио 80. рођендан. Тим поводом Кинотека приређује ретроспективу овог мајстора трилера и хорора. Од 15. до 18. октобра на програму су његови најпознатији филмови „Кери“ (1976), „Обучена да убије“ (1980), „Лице са ожиљком“ (1983), „Немогућа мисија“ (1996)...

На Фестивал италијанског филма (19. и 20. октобра) надовезује се омаж славном глумцу и редитељу Алберту Сордију (1920-2003), поводом стогодишњице рођења. Од 21. до 25. октобра биће приказано десет филмова и уприличена изложба фотографија из његове богате каријере, у сарадњи са Италијанском кинотеком и Италијанским институтом за културу. Омаж отварају „Бели шеик“ (1952) и „Дангубе“ (1953) Федерика Фелинија, следе комедије „Ревносни саобраћајац“ (1960) Луиђија Зампе и „Италијан у Америци“ (1967), где је Сорди и главни глумац и редитељ, затим крими комедија и драма „Грађанин мали, сасвим мали“ (1977) Марија Моничелија...

Од 26. до 28. октобра понавља се још један септембарски циклус Великани светског филма. За програм Луис Буњуел на бис одабрано је шест остварења једног од најоригиналнијих аутора у историји кинематографије, међу којима су добитник Оскара за најбољи страни филм „Дискретни шарм буржоазије“ (1972), „Фантом слободе“ (1974), „Тај мрачни предмет жеља“ (1977)...

Публика у Музеју кинотеке 29. октобра видеће домаћи филм „Лијепе жене пролазе кроз град“ (1986) Желимира Жилника и југословенско-британско-аргентинску копродукцију „Пут на југ“ (1988) Хуана Батисте Стањара.

За 30. октобар у програму Мишел Пиколи на бис најављена су два филма славног француског глумца – „Презир“ (1963) Жан-Лик Годара, где је партнерка Пиколија била Брижит Бардо и „Лепотица дана“ (1967) са Катрин Денев, у режији Луиса Буњуела.

Поводом 50 година од премијере филма „Ел Топо“ (1970) Алехандра Ходоровског 31. октобра биће одржане две пројекције те драме и вестерна у мексичкој продукцији. Редитељ, сценариста и главни глумац овог авангардног остварења, чилеанско- француски уметник Ходоровски, рођен 1929. године, познат је и као писац, песник, стрип аутор, продуцент, композитор...