ПРОГРАМ: Март 2021.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Март 2021. у Кинотеци

Узун Миркова 1 / Косовска 11 / Од 1. до 31. марта 2021
Мартовски програм Кинотеке обележиће циклуси посвећени славном редитељу Бернарду Бертолучију и глумачкој звезди Елизабет Тејлор, програм Франкофонија са делима француског новог таласа, као и екранизације познатих драма и романа.

 

У програму Мој избор, који је саставила др Невена Даковић, професор Теорије и историје фима на ФДУ, гледаћемо мелодраме, а Шок коридор представља принца таме – Дракулу. Кинотека ће у марту бити и домаћин Београдског ирског фестивала.

Овог месеца навршава се 80 година од рођења славног италијанског и светског редитеља и сценаристе Бернарда Бертолучија (1941-2018). Тим поводом од 1. до 11. марта у Сали Макавејев, а касније и у Музеју кинотеке, биће приказан избор његових најпознатијих остварења. На програму су драма из раног периода „Конформиста“ (1970), контроверзни „Последњи танго у Паризу“ (1972), епска саге „XX век“ (1976), „Последњи кинески цар“ (1987), који му је донео два Оскара – за режију и за сценарио, „Украдена лепота“ (1996)...

Број гледалаца је ограничен, у складу са епидемиолошким мерама, али ће зато сваки филм у овом и другим програмима у дворани у Узун Мирковој улици бити приказан по два пута – једнога дана у раним вечерњим сатима, а наредног дана поподне.

Циклус Франкофонија понудиће од 12. до 14. и затим од 22. до 25. марта дела француских аутора новог таласа, као што су „Неверна жена“ (1969) Клода Шаброла, „Презир“ (1963) Жан-Лик Годара, „Лифт за губилиште“ (1958) Луја Мала, уз два омнибуса - „Седам смртних грехова“ и „Љубав у двадесетој“ који су представили младу генерацију редитеља почетком шездесетих година прошлог века.

Већ традиционални Београдски ирски фестивал биће одржан од 15. до 21. марта. Организатори најављују седам документараца новије продукције, међу којима су „Шејмус Хини и музика онога што се догађа“ (2019) Адама Лоуа, „Кевин Роуч: Тихи архитекта“ (2017) Марка Нунана, „Сликање таме“ (2019) Тома Бурка... На програму је и један играни филм - драма и хорор „Морска грозница“ (2019) редитељке Несе Хардиман.

Кинотека започиње нови циклус посвећен екранизацијама познатих романа и драма. Од 26. до 31. марта на програму су „Ромео и Јулија“ (1968) Франка Зефирелија, „Нора, кућа лутака“ (1973), по Ибзеновој драми, у режији Џозефа Лозија, „Смрт у Венецији“ (1971) Лукина Висконтија, по роману Томаса Мана...

Велики део мартовског репертоара Музеја кинотеке посвећен је недавно преминулим домаћим и страним филмским уметницима. Већ 1. марта програм Сећање на... приказаће филмове у којима су играли Риалда Кадрић - „Луде године“ (1971) у режији Зорана Чалића и Кристофер Пламер – „Моје песме, моји снови“ (1965) Роберта Вајза, а током месеца и филмове глумаца Горана Даничића, Гунел Линдблом, Сисели Тајсон, Хала Холбрука, Антониа Сабата, Тање Роберт, Илдико Печи, Лориса Личмана и Барбаре Шели.

Исти програм подсетиће и на стваралаштво редитеља Александра Гордона, сценариста Џона ле Кареа и Волтера Бернстина, директора фотографије Јонаса Грициуса и композитора Клода Болинга.

За стални програм Неми дан резервисан је 3. март. На две узастопне пројекције биће приказан немачки филм „Кабинет доктора Калигарија“ (1920) у режији Роберта Винеа, класик неме епохе у жанру фантазије, хорора и мистерије.

Популарни циклус По жељама гледалаца пружа прилику да се од 5. до 9. марта поново виде неки од омиљених наслова - „Хлеб и чоколада“ (1974) Франка Брусатија, „Гори, моја госпођице“ (1967) Милоша Формана, „Томи“ (1975) Кена Расела...

За програм Мој избор листу је саставила др Невена Даковић, професор Теорије и историје фима на ФДУ. У интервјуу за часопис „Кинотека“ изјавила је да су то филмови које воли, с накнадно додатим „теоријским предумишљајем“, а да им је заједнички именитељ припадност широко (не)одређеном жанру мелодраме. Тако ће од 10. до 14. марта бити приказани мање познати француски филм „Пепе ле Моко“ (1937) Жилијена Дививијеа, али и амерички хит „Е.Т.“ (1982) Стивена Спилберга, југословенски „Само људи“ (1957) Бранка Бауера и „Збогом моја конкубино“ (1993) Чена Кајгеа...

Од 16. до 21. марта у Музеју у Косовској репризира се циклус посвећен Бернарду Бертолучију.

Поводом десет година од смрти једне од највећих глумачких звезда свих времена Елизабет Тејлор (1932-2011) приређен је избор њених филмова, почев од култне „Мачке на усијаном лименом крову“ (1958) Ричарда Брукса, где јој је партнер био Пол Њумен. Од 23. до 26. марта биће приказани и филмови у којима је Елизабет Тејлор играла са својим животним партнером Ричардом Бартоном – „Укроћена горопад“ (1967) Франка Зефирелија, „Ко се боји Вирџиније Вулф“ (1966) Мајка Николса и други.

У програму Шок коридор представља: 90 година принца таме на филмском платну од 29. до 31. марта моћи ће да се виде филмови о јунаку романа Брема Стокера, међу којима су чак три истог наслова - „Дракула“. То су америчка продукција из 1931. године у режији Тода Браунинга, с Белом Лугошијем у насловној улози, британска верзија (1958) Теренса Фишера, у којој је Дракула био Кристофер Ли, као и филм Франсиса Форда Кополе из 1992. године, са Гаријем Олдманом.