ПРОГРАМ: Јануар 2023.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Јануар 2023. у Кинотеци

Сала Макавејев, Узун Миркова 1 / Од 3. до 31. јануара 2023.
Јануарски програм Кинотеке обележиће циклус Великани светског филма посвећен недавно преминулом доајену српске и југословенске кинематографије Младомиру Пуриши Ђорђевићу. У оквиру пројекта А1 Кинотека биће одржане две бесплатне пројекције рестаурисане копије филма „Пас који је волео возове“ (1977) Горана Паскаљевића.

 

У циклусу Мој избор своје омиљене филмове представља подкастер Галеб Никачевић. На репертоару су и успешне српске копродукције, популарни програм По жељама гледалаца, као и нови циклус филмова, уз дискусије, на тему менталног здравља.

На самом почетку Нове године – 1. и 2. јануара, као и у дане Божића – 6. и 7. јануара неће бити пројекција.

Циклус По жељама гледалаца отварају 3. јануара у сали „Макавејев“ филмови Вима Вендерса „До краја света“ (1991) и „Париз-Тексас“ (1984). Наредних вечери публика ће моћи да ужива у познатим остварењима домаће и светске кинематографије, као што су „Љубавни случај или трагедија службенице П.Т.Т.“ (1967) Душана Макавејева, „Титаник“ (1997) Џејмса Камерона, „Ноћ на земљи“ (1991) Џима Џармуша...

Од 10. до 15. јануара на програму је циклус Великани светског филма посвећен недавно преминулом доајену српске и југословенске кинематографије Младомиру Пуриши Ђорђевићу (1924 - 2022). Из његовог богатог опуса одабрано је 13 филмова, укључујући чувену тетралогију из шездесетих година „Девојка“, „Сан“, „Јутро“ и „Подне“. Програм је конципиран хронолошки, отвара га „Први грађанин мале вароши“ (1961), а затвара „Танго је тужна мисао која се плеше“ (1997).

Следи циклус Мој избор, од 16. до 20. јануара, са десет омиљених филмова популарног подкастера Галеба Никачевића. На његовој разноврсној листи налазе се СФ класици „Одисеја у свемиру 2001“ (1968) Стенлија Кјубрика и „Сталкер“ (1979) Андреја Тарковског, али и иранска драма „Деца неба“ (1997) Маџида Маџидија и америчка комедија „Продавци“ (1994) Кевина Смита...

Програм Арте представља: Филмови рођени под срећном звездом, од 22. до 26. јануара, обухвата пет успешних копродукционих остварења српских аутора: игране филмове „Обични људи“ (2009) Владимира Перишића, „Кругови“ (2013) Срдана Голубовића, као и дугометражне документарце „Друга страна свега“ (2017) Миле Турајлић, „Срећна Нова, Јиву“ (2020) Младена Ковачевића и „Слатко од ништа“ (2017) Бориса Митића.

У оквиру пројекта А1 Кинотека за 28. јануар најављене су две бесплатне пројекције рестаурисане копије филма „Пас који је волео возове“ (1977) Горана Паскаљевића, према сценарију Гордана Михића. У причи о сусрету девојке која бежи из затвора, бившег филмског каскадера који по провинцији имитира сцене вестерна и младића који верује у пријатељство и љубав, незаборавне улоге одиграли су Светлана Бојковић, Бата Живојиновић и Ирфан Менсур. Пројекције су у 18 и у 20,30 сати.

Нови циклус филмова Дискусија о менталном здрављу 31. јануара отвара „Несрећна Џасмин“ (2013) Вудија Алена. После пројекције биће одржана интерактивна панел дискусија, у сарадњи са Институтом за ментално здравље, на тему болести која мучи главну јунакињу те драме, у изванредном тумачењу Кејт Бланшет.

Програм Сећање на... у више термина током јануара приказује филмове недавно преминулих уметника. Међу њима су глумци Татјана Бељакова, Анђела Ленсбури, Роби Колтрејн, Ајрин Кара, Ралф Волтер, Свен Бертил Таубе и Лесли Филипс, као и певач и композитор Нико Фиденко.