ПРОГРАМ: Децембар 2022.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Децембар 2022. у Кинотеци

Сала Макавејев, Узун Миркова 1 / Од 3. до 30. децембра 2022.
Децембар у Југословенској кинотеци обележиће програми посвећени славним ауторима са ових простора - редитељу и сценаристи Лордану Зафрановићу и редитељу и сниматељу Карпу Аћимовићу Години. Крајем месеца премијерно ће бити приказана рестаурисана верзија филма „Клаксон“ (1965) Војислава Кокана Ракоњца.

 

Кинотека ће бити домаћин Дана словеначког филма, Смотре хрватског филма, Фестивала кинеског филма, као и фестивала студентског и подводног филма.

У сали „Макавејев“ 3. децембра се отвара ретроспектива поводом 60 година уметничког стваралаштва редитеља и сценаристе Лордана Зафрановића, а пројекције су бесплатне.

Ивица Рајковић и Лордан Зафрановић на снимању документарног филма „Живјела младост“, 1965.

Програм почиње разговором са славним аутором. Прве вечери биће приказано седам његових, ретко приказиваних, кратких играних и документарних филмова које је снимао још шездесетих година. У прва два - „Прича“ (1963) и „Дневник“ (1964) Зафрановић се појављује и као глумац.

Уз краткометражна остварења, 4. децембра биће приказан и дугометражни играни филм „Lacrimosa (Освета је моја)“ који је Зафрановић снимио током егзила у Чешкој 1995. године, а 5. децембра и телевизијски филм из периода Југославије „Филм о гостима и радницима“ (1977).

Публика у Кинотеци моћи ће да разговара и са словеначким редитељем и сниматељем Карпом Аћимовићем Годином, коме ће 6. децембра бити уручен Златни печат Југословенске кинотеке за изузетан допринос кинематографији. Претходно ће бити приказан њему посвећени документарац „Рам за неколико слика“ (2005) у режији Драгомира Зупанца и отворена изложба фотографија.

Наредног дана, 7. децембра одржава се округли сто словеначких и српских синеаста на којем ће бити представљена публикација о опусу Карпа Године. На програму су и његови кратки филмови, као и документарац „Карпопотник“ (2013) у режији Матјажа Иванишина.

Дани словеначког филма представиће од 8. до 11. децембра савремену играну и документарну продукцију кратког и дугог метра. Међу одабраним остварењима су дугометражни играни филмови „Оркестар“ (2021) Матевжа Лузара, „Дедица иде на југ“ (2022) Винција В. Анжловара, „Инвентар“ (2021) Дарка Синка и „Кучка, погрдан израз за женско“ (2021) Тијане Зинајић.

Манифестација Смотра хрватског филма отвара се 13. децембра у сали „Макавејев“, а затим траје од 14. до 18. децембра у малој сали. Програм ће бити објављен накнадно.

Кинотека ће бити домаћин и Фестивала кинеског филма. На репертоару од 14. до 18. децембра у сали „Макавејев“ налази се осам дугометражних филмова нове продукције. Међу њима су дела славних аутора Јимоуа Џанга „На литици“ (2021) и Кајгеа Чена „Мој народ, моја земља“ (2019), као и анимирани фим „Ја сам оно што јесам“ (2021) Хајпенга Суена и документарац „Велико учење“ (2021) групе аутора.

Уз промоцију аутобиографске књиге „Сам о себи“ једног од најзначајнијих српских редитеља Срђана Карановића 20. децембра биће приказан његов филм „Беса“ (2009).

Од 21. до 25. децембра одржава се Фестивал студентског филма. Програм ће бити објављен накнадно.

Фестивал подводног филма свечано се отвара 24. децембра поподне у сали „Макавејев“, а наставља исте и наредне вечери у малој сали.

У склопу програма Сезона филмских класика у организацији Асоцијације европских филмских архива и уз подршку Европске комисије, 28. децембра премијерно ће бити приказана рестаурисана верзија филма „Клаксон“ (1965) Војислава Кокана Ракоњца. Драма у којој су играли Милена Дравић, Бранка Петрић, Беким Фехмију, Душан Јанићијевић, моћи ће да се види на две пројекције - од 18 и од 20.30 часова.

Поводом пола века од премијере чувеног филма „Соларис“ (1972) Андреја Тарковског, 29. децембра биће приказано то дело некадашње совјетске кинематографје, али и новији амерички филм „Соларис“ (2002) Стивена Содерберга.

Програм Шок коридор представља такође обележава један јубилеј - 40 година од премијере филма „Створ“ (1982) Џона Карпентера, који ће бити приказан 30. децембра, уз још старији филм „Створ са другог света“ (1951) Кристијана Најбија.

Редовни репертоар Југословенске кинотеке биће настављен после новогодишњег празника.