ПРОГРАМ: Децембар 2020.

БИОСКОПСКИ РЕПЕРТОАР

Децембар 2020. у Кинотеци

Узун Миркова 1 / Косовска 11 / Од 1. до 30. децембра 2020.
Децембарски програм Југословенске кинотеке обележиће циклуси славних глумаца Кирка Дагласа и Симон Сињоре, редитеља Микеланђела Антонионија, као и недавно преминулог глумца Мустафе Надаревића. Другу половину децембра у Југословенској кинотеци обележиће 22. Фестивал нитратног филма - Нитрат 22. Ту су и стални програми Неми и Документарни дан, Сећање на..., као и избор филмова редитеља Здравка Велимировића, затим програми Римејк - уметност или рециклажа? и Алан Форд трчи почасни круг. Кинотека ће крајем месеца бити домаћин Фестивала подводног филма.

 

Циклус Великани светског филма приказаће од 4. до 9. децембра у Сали Макавејев 12 остварења којима је печат дао легендарни холивудски глумац Кирк Даглас, који је преминуо почетком 2020. у својој 104. години. Из његовог опуса који броји близу стотину наслова за ову прилику одабрана су три филма која су му донела номинације за Оскара за главну улогу - „Шампион” (1949) Марка Робсона, „Град илузија” (1952) Винсента Минелија и „Жеђ за животом” (1956) В. Минелија и Џорџа Кјукора, затим два чувена филма у режији Стенлија Кјубрика – ратна драма „Стазе славе” (1957) и епски спектакл „Спартак” (1960).

Видећемо га и као Дока Холидеја у вестерну „Обрачун код О.К Корала” (1957) Џона Стрџиса (уз Берта Ланкастера као Вајата Ерпа), али и као заљубљеног, а ожењеног мушкарца у романтичној драми „Забрањене страсти” (1960) Ричарда Квина, где му је партнерка била Ким Новак...

Стогодишњица рођења славне француске глумице интернационалне каријере Симон Сињоре повод је за ретроспективу њених улога које ћемо пратити кроз десет филмова, од 10. до 14. децембра. За креацију у британској драми и романси „Пут у високо друштво” (1959) Џека Клејтона добила је Оскара, а номинована је и за улогу у америчкој продукцији сличног жанра „Брод лудака” (1965) Стенлија Крејмера. Поред та два филма, на програму су и француски „Златни ковчег” (1952) Жака Бекера, крими драма и хорор „Демони” (1955) Анрија Жоржа Клузоа, француско-италијанска копродукција „Салемске вештице” (1957) Рејмона Рулоа, где је играла са супругом Ивом Монтаном...

У оквиру програма Римејк - уметност или рециклажа? 15. децембра биће поново приказани култни француски филм „До последњег даха” (1960) Жан-Лик Годара и истоимена америчка продукција из 1983. године у режији Џима МекБрајда.

У Музеју кинотеке за 5. и 6. децембар најављен је програм Шок коридор представља: Анри Жорж Клузо, са четири филма француског редитеља и сценаристе, међу којима су „Надница за страх” (1953), која му је донела међународну славу, као и „Демони” (1955), већ поменути у циклусу посвећеном Симон Сињоре.

Фокус је овог месеца усмерен на великог италијанског редитеља Микеланђела Антонионија. Од 7. до 11. децембра биће приказано седам његових остварења – од „Авантуре” (1960), преко „Професије репортер” (1975), до „Увећања” (1966), које му је донело две номинације за Оскара, у категоријама најбоља режија и најбољи сценарио.

За програм Сећање на... одабрана су четири филма једног од најцењенијих глумаца некадашње Југославије Мустафе Надаревића, који је преминуо прошлог месеца. Публика ће 12. и 13. децембра моћи поново да види његове креације у филмовима „Отац на службеном путу” (1985) Емира Кустурице, „Већ виђено” (1987) Горана Марковића...

Исти програм подсетиће 14. децембра на глумицу Веру Зиму филмом „Мећава” (1977) Антуна Врдољака, као и на глумца Мирка Бабића – „Тимочка буна” (1983) Жике Митровића.

Атрактиван пратећи програм изложбе Алан Форд трчи почасни круг, која је постављена у Музеју Југославије, почиње 15. децембра филмовима „Маратонци трче почасни круг” (1982) Слободана Шијана и „Деликатесна радња” (1991) Марка Кароа и Жан Пјер Женеа.

Другу половину децембра у Југословенској кинотеци обележиће 22. Фестивал нитратног филма - Нитрат 22. Ту су и стални програми Неми и Документарни дан, Сећање на..., као и избор филмова редитеља Здравка Велимировића, затим програми Римејк - уметност или рециклажа? и Алан Форд трчи почасни круг. Кинотека ће крајем месеца бити домаћин Фестивала подводног филма.

Све пројекције се одржавају у складу са епидемиолошким мерама, у дневним терминима и за ограничени број гледалаца.

Од 16. до 23. децембра у Сали Макавејев на програму је 22. Фестивал нитратног филма, који обухвата 74 остварења из 21 светске кинотеке, у селекцији Александра Ердељановића. Фестивал отвара рестаурисани дугометражни неми играни филм „Грешница без греха“ (1930) Косте Новаковића. У жанровски разноврсној селекцији су филмови великих редитеља као што су Виторио де Сика, Золтан Фабри, Сесил Б. Де Мил, Маноел де Оливеира, Абел Ганс, Даисуке Ито и други. Из продукције с наших простора биће приказан средњеметражни филм „Путем препорода“, историјски значајан пропагандни филм о изборној кампањи Милана Стојадиновића, као и две до сада невиђене кратке сторије из Другог светског рата: „Поплаве у Лоњском пољу“ и „Крстионица Кнеза Вишеслава“.

Програм Римејк - уметност или рециклажа? наставља се 24. децембра када ће публика моћи да упореди „Једанаест ветерана“ (1960) Луиса Мајлстоуна и „Играј своју игру“ (2001) Стивена Содерберга. Наслов оба америчка филма у оригиналу је „Ocean's Eleven“. До краја месеца следе „Људи мачке“ из 1942. и 1982. године, у режији Жака Турнера, односно Пола Шредера, затим две верзије филма „Психо“ - Алфреда Хичкока (1960) и Гаса ван Санта (1998)...

У Музеју кинотеке програм од 16. до 19. децембра посвећен је редитељу и сценаристи Здравку Велимировићу (1930-2005). Из његовог богатог опуса, који обухвата и документарну продукцију, одабрано је осам играних остварења. Међу њима су ратни филм „Проверено нема мина“ (1965), сниман у копродукцији са Совјетским савезом, ратна драма „Лелејска гора“ (1968), историјске драме „Дервиш и смрт“ (1974), „Доротеј“ (1981)...

Програм Сећање на... 21. децембра приказује филм недавно преминулог глумца Ивана Бекјарева „Боксери иду у рај“ (1967), у режији Бранка Ћеловића.

Сећање на... приказаће до краја месеца и филмове недавно преминулих иностраних глумаца Ирине Скобцеве, Џона Фрејзера и Војчеха Пшоњака, као и редитеља Пола Ледука и редитељке Нели Каплан.

Пратећи програм изложбе Алан Форд трчи почасни круг, која је постављена у Музеју Југославије, наставља се 22. и 29. децембра филмовима у духу чувеног стрипа, као што су „Балкан експрес“ (1983) Бранка Балетића, „Две чађаве двоцевке“ (1998) Гаја Ричија и други.

Традиционални Неми дан овога пута је у среду 23. децембра, а на репертоару је ремек дело неме епохе - немачки филм „Метрополис“ (1927) у режији Фрица Ланга.

Наредног дана, 24. децембра такође стални програм Документарни дан под насловом „За уздах“ нуди избор из домаће продукције на тему загађења животне средине - седам краткометражних филмова, међу којима „Последњи сунчев зрак“ (1980) Николе Мајдака, „Homo et natura“ (1969) Александра Илића, „Хигијена воде“ (1968) Предрага Голубовића, али и један дугометражни играни филм – „Кичма“ (1975) Влатка Гилића, који готово пророчки описује загађење ваздуха и епидемију непознате болести.

Фестивал подводног филма одржава се 26. и 27. децембра, а програм ће бити објављен накнадно.

Последњег дана ове чудне и тешке 2020. године - 31. децембра у Кинотеци неће бити пројекција.