Мој избор: АНА ЂУРИЋ КОНСТРАКТА

Мајски програм Мој избор саставила је представница Србије на Песми Евровизије Ана Ђурић Констракта. Пре него што је отпутовала у Торино уметница је препоручила за публику Кинотеке десет изузетних филмова, који ће бити приказани у Музеју у Косовској од 19. до 23. маја.

 

На њеној листи су жанровски разнолика остварења европске и америчке продукције снимљена у периоду од 1976. до 2012. године. Оно што их повезује, уз несумњив квалитет, свакако су јаке и интересантне приче. Код већине одабраних филмова редитељи су били и сценаристи или косценаристи.

Програм 19. маја у 17.30 сати отвара француски црно-бели филм „Мржња“ (1995) Матјуа Касовица, који је у Кану награђен за режију - тог упечатљивог приказа 24 сата у животу тројице младића из париског предграђа (једног црнца, једног Арапина и једног Јеврејина). То је био и један од првих филмова данас интернационално популарног глумца Венсана Касела.

Следи велика европска копродукција „Догвил“ (2003) данског редитеља и сценаристе Ларса фон Трира. Стилски оригинална драма прати Грејс, младу жену која, бежећи од гангстера, уточиште налази у градићу Догвил, где пристаје на физички рад у замену за сигурност. Главну улогу играла је славна Никол Кидман.

Наредног дана на пограму су култни амерички филм „Блејд ранер“ (1982) Ридлија Скота, са Харисоном Фордом и Рутгером Хауером, као и британски филм Бразил (1985) Терија Гилијама, дистопијска црна комедија у којој су играли Џонатан Прајс и Боб Хоскинс.

Певачица и ауторка текстова Ана Ђурић Констракта одабрала је и филм о једном од највећих композитора свих времена – „Амадеус“ (1984) Милоша Формана. У раскошној америчко-француско-чехословачкој копродуцији Моцарта је играо Том Халс, а његовог супарника Салијерија - Ф. Мари Абрахам.

„Амадеус“ је на репертоару 21. маја, а истог дана приказује се и „Америчка лепота“ (1999) Сема Мендеса, цинична и романтична прича о наизглед идиличном животу у америчком предграђу која је освојила чак пет Оскара – за најбољи филм, режију, сценарио, фотографију и главног глумца - Кевина Спејсија, у улози средовечног човека који се заљубљује у другарицу своје ћерке.

За 22. мај у 16 сати најављен је филм „Три боје: Плаво“ (1993) цењеног пољског редитеља Кшиштофа Кјешловског, у француско-пољско-шведској копродукцији. На фестивалу у Венецији Кишловски је освојио Златног лава, а Жилијет Бинош Куп Волпи за најбољу глумицу, за улогу жене која се бори да настави живот након смрти мужа и детета.

Истог дана у 18 и у 20.30 сати биће приказани први и други део чувеног филма „XX век“ (1976) Бернарда Бертолучија, у италијанско-француској копродукцији. Ова реконструкција епохе прати Алфреда и Олма који су рођени када и нови век, одрастају као блиски пријатељи иако су из различитих социјалних класа, али ће их бурни историјски догађаји у Италији довести у сукоб због различитих вредности за које се залажу. Главне улоге играли су Роберт де Ниро и Жерар Депардје.

Избор омиљених филмова Ане Ђурић Констракте заокружују 23. маја два остварења Квентина Тарантина. „Петпарачке приче“ (1994) освојиле су публику широм света, а и Оскара за сценарио, ироничном мешавином хумора, насиља и референци из популарне културе, као и оригиналном драмском структуром у коју су уплетене четири приче. У глумачкој екипи били су Џон Траволта, Семјуел Л. Џексон, Ума Турман, Брус Вилис...

За вестерн „Ђангова освета“ (2012) Тарантино је поново добио Оскара за сценарио. Филм прати ослобођеног роба Ђанга (игра га Џејми Фокс) који заједно са ловцем на главе (Кристоф Валц, добитник Оскара за споредну улогу) креће да спасе своју супругу (Кери Вошингтон) од окрутног и харизматичног власника плантаже (Леонардо Дикаприо).

Мој избор: Ана Ђурић Констракта

Музеј кинотеке, Косовска 11 / Од 19. до 23. маја 2022.
Четвртак, 19. 5.

17.30 МРЖЊА (ФРА, 1995)
La haine
Улоге: Венсан Касел (Vincent Cassel), Саид Тагмауи (Saïd Taghmaoui)
Режија: Матју Касовиц (Matthieu Kassovitz)

19.30 ДОГВИЛ (ДАН/ШВЕ/ВБ/ФРА/НЕМ/НОР, 2003)
Dogville
Улоге: Никол Кидман (Nicole Kidman), Лорин Бекол (Lauren Bacall)
Режија: Ларс фон Трир (Lars von Trier)

Петак, 20. 5.

17.30 БЛЕЈД РАНЕР (САД, 1982)
Blade Runner
Улоге: Харисон Форд (Harrison Ford), Рутгер Хауер (Rutger Hauer)
Режија: Ридли Скот (Ridley Scott)

20.00 БРАЗИЛ (ВБ, 1985)
Brazil
Улоге: Џонатан Прајс (Jonathan Pryce), Боб Хоскинс (Bob Hoskins)
Режија: Тери Гилијам (Terry Gilliam)

Субота, 21. 5.

17.30 АМАДЕУС (САД/ФРА/ЧССР, 1984)
Amadeus
Улоге: Том Халс (Tom Hulcе), Ф. Мари Абрахам (F. Murray Abraham)
Режија: Милош Форман (Milos Forman)

20.00 АМЕРИЧКА ЛЕПОТА (САД, 1999)
American Beauty
Улоге: Кевин Спејси (Kevin Spacey), Анет Бенинг (Annette Bening)
Режија: Сем Мендес (Sam Mendes)

Недеља, 22. 5.

16.00 ТРИ БОЈЕ: ПЛАВО (ФРА/ПОЉ/ШВЕ, 1993)
Trois couleurs: Bleu
Улоге: Жилијет Бинош (Juliette Binoche), Беноа Режан (Benoît Régent)
Режија: Кшиштоф Кјешловски (Krzysztof Kieslowski)

18.00 XX ВЕК I (ИТА/ФРА, 1976)
Novecento
Улоге: Роберт де Ниро (Robert De Niro), Жерар Депардје (Gerard Depardieu)
Режија: Бернардо Бертолучи (Bernardo Bertollucci)

20.30 XX ВЕК II (ИТА/ФРА, 1976)
Улоге: Роберт де Ниро (Robert De Niro), Жерар Депардје (Gerard Depardieu)
Режија: Бернардо Бертолучи (Bernardo Bertollucci)

Понедељак, 23. 5.

17.30 ПЕТПАРАЧКЕ ПРИЧЕ (САД, 1994)
Pulp Fiction
Улоге: Џон Траволта (John Travolta), Ума Турман (Uma Thurman)
Режија: Квентин Тарантино (Quentin Tarantino)

20.00 ЂАНГОВА ОСВЕТА (САД, 2012)
Django Unchained
Улоге: Џејми Фокс (Jamie Foxx), Кристоф Валц (Christoph Waltz)
Режија: Квентин Тарантино (Quentin Tarantino)