FESTIVAL KINESKOG FILMA

REVIJA FILMOVA

Kineski filmski klasici iz perioda 1934. - 1990.

Svečana sala, Uzun Mirkova 1. Od 12. do 17. decembra 2016.

 

Ponedeljak 12.12.

20:00 VELIKI PUT (KIN, 1934) 108'
Dalu
Ul. Jin Jan (Yan Yin), Čen Janjan (Yan-yan Chen)
R. Sun Ju (Yu Sun)

Utorak 13.12.

18:00 BOGINjA (KIN, 1934) 73'
Shen nu
Ul. Ruan Lingiju (Ruan Ling-Yu), Li Keng (Keng Li)
R. Vu Jongang (Wu Yonggang)

20:30 PROLEĆE U MALOM GRADU (KIN, 1948) 99'
Xiao cheng zhi chun
Ul. Vei Vei (Wei Wei), Li Vei (Wei Li), Ši Ju (Yu Shi)
R. Fei Mu (Mu Fei)

Sreda 14.12.

18:00 NOVOGODIŠNjA ŽRTVA (KIN, 1956) 91'
Zhu Fu
Ul. Bai Jang (Yang Bai), Vei Heling (Wei Heling), Li Đingbo (Jingbo Li )
R. Sang Hu (Hu Sang)

20:30 SESTRE SA POZORNICE (KIN, 1965) 108'
Wutai jiemei
Ul. Ksie Fang (Fang Ysie), Kao Jindi (Yindi Cao), Feng Ći (Fang Xie)
R. Ksie Jin (Yin Xsie)

Četvrtak 15.12.

18:00 MOJA SEĆANJA (KIN, 1982) 91'
Cheng nan jiu shi
Ul. Šen Jie (Jie Shen), Dženg Dženjao (Zheng Zhenyao), Džang Min (Min Zhang)
R. Vu Jigong (Yigong Wu)

20:30 ŽUTA ZEMLjA (KIN, 1984) 89'
Huang tu di
Ul. Vang Ksueći (Xueyin Wang), Liu Ćiang (Quiang Liu)
R. Čen Kaige (Chen Kaige)

 

 

 

Petak 16.12.

18:00 INCIDENT (KIN, 1985) 95'
Hei pao shi jian
Ul. Liu Džifeng (Lui Zifeng), Gao Ming (Gao Ming), Jang Jadžu (Yazhou Yang)
R. Huang Đanksin (Huang Jianxin)

20:30 CRNI SNEG (KIN, 1990) 107'
Ben ming nian
Ul. Điang Ven (Wen Jiang), Čeng Lin (Cheng Lin), Liang Tian (Tian Liang), Kai Hongksiang (Hongxiang Cai)
R. Ksie Fei (Fei Xsie)

Subota 17.12.

18:00 VELIKI PUT (KIN, 1934) 108'
Dalu
Ul. Jin Jan (Yan Yin), Čen Janjan (Yan-yan Chen)
R. Sun Ju (Yu Sun)

20:30 MAČEVALAC (KIN, 1990) 130'
Shuang-Qi-Zhen daoke
Ul. Gao Jivei (Gao Wei), Sun Haiđing (Sun Haiying), Vang Gang (Wang Gang)
R. He Ping (Ping He)

 

Biseri kineskog filma

Boginja (Shen nu, 1934)

Sa Narodnom republikom Kinom Srbiju vežu decenijske prijateljske veze. Osim saradnje u politici, ekonomiji i drugim bitnim sferama života, ona koja najviše zbližava zemlje, narode i pojedince lično je svakako saradnja u oblasti kulture.

Međusobna saradnja na filmu je otpočela još u periodu bivše Jugoslavije, sredinom pedestih godina kada se Kina polako otvarala prema svetu. U to vreme se u Jugoslovenskoj kinoteci pravi prva velika izložba o kineskom filmu na svetskom nivou. Tih godina god nas su vrlo popularni filmovi: Sedokosa devojka (1950), Vang Pina i Šui Hua, Prelaz preko reke Jang Ce (1954) Tang Ksiao Dana, Majka (1956) Ling Zi Fenga, i posebno priča o dečaku borcu, Haiva (1954), Šui Hua. Najveći proboj i popularnost kineski film stiče u Srbiji sa delima “reditelja pete generacije pekinške filmske škole“, Žang Ji Moua, Čena Kajgea, Ksie Feja, Džou Ksiao Fena,tokom devedesetih godina prošlog veka.

U Arhivu Jugoslovenske kinoteke pak, čuva se značajna kolekcija kineskih filmova a najstariji sačuvani materijal vezan je za početke kinematografije kada su snimatelji braće Limijer u osvit prošlog veka snimali po Indokini i između ostalog zabeležili na filmu tadašnji izgled Kineskog zida. Jugoslovenska kinoteka je u poslednje dve decenije više puta, u saradnji sa ambasadom Narodne republike Kine, organizovala programe i cikluse kineskih filmova a najznačajniji događaj u dogodio se 1997 kada je naša institucija napravila veliku izložbu “Kineski film 1896-1996“ sa pratećim programom najznačajnijih filmova iz istorije kineske kinematografije. Posle nedavne posete Srbiji kineskog predsednika Si Đinpinga, koji se susreo sa našim zvaničnicima, naše prijateljske veze u oblasti kulture su još više učvršćene. Što se tiče saradnje između kinoteka, na Kongresu Svetske federacije filmskih arhiva u Bolonji u junu mesecu dogovorene su razmene filmskih programa, stručnjaka, retrospektive naših najznačajnijih filmova u obe zemlje, saradnja u domenu digitalizacije, saradnja sa festivalima, itd, a u širem smislu otvaraju se velike mogućnosti za rad na zajedničkim projektima, jer je Srbija vrlo otvorena zemlja i može biti svojevrsni most prijateljstva između Kine i Evrope.

Sestre sa pozornice (Wutai jiemei,1964)

Gostovanjem predstavnika Jugoslovenske kinoteke na trećem po redu, vodećem kineskom filmskom festivalu pod nazivom „Put svile“ koji se održava u osmomilionskom Ksianu, dogovori naših kinoteka su realizovani i u praksi. Tom prilikom potpisan je i Ugovor o dugoročnoj saradnji naših institucija, a kao plod izvrsnih prijateljskih odnosa u Svečanoj dorani nove upravne zgrade Jugoslovenske kinoteke će od 12. do 17. decembra biti prikazan izbor od deset filmova, od reda klasika kineskog filma, snimljenih u periodu 1934 – 1990 godine. Sva ostvarenja koja će biti prikazana imaju engleski i srpski titl i pripadaju impresivnoj kolekciji od preko tri stotine filmova koji su digitalizivani i restaurisani u Kinoteci Narodne republike Kine. Kao gosti ovog jedinstvenog programa u Beogradu će boraviti Bai Jingrui, zamenik direktora Kineskog filmskog arhiva, Gao Jing Song, rukovodilac Opšteg odeljenja Kineskog filmskog arhiva, Žuo Heng, zamenik rukovodioca u Odeljenju za istraživanje filmske kulture Kineskog filmskog arhiva i Ju Da, inspektor Odeljenja inspekcije Kineskog filmskog arhiva.

Sa zadovoljstvom vas pozivamo da prisustvujete na projekcijama „bisera“ više nego bogate kinematografije Narodne republike Kine.

Aleksandar Saša Erdeljanović