50. ФЕСТ

ФИЛМСКИ ФЕСТИВАЛ

50. ФЕСТ у Кинотеци

Сала Макавејев, Узун Миркова 1 / Од 26. фебруара до 6. марта 2022.
Међународни филмски фестивал - ФЕСТ у овој години доживљава своје јубиларно 50. издање, и биће одржан од 25. фебруара до 6. марта 2022. године у Београду, у продукцији Центра београдских фестивала – ЦЕБЕФ-а.

 

Слоган представљен на визуелном решењу овогодишењег фестивала који гласи Нови храбри свет , игра је речима у односу на слоган првог ФЕСТ-а одржаног 1971. године који је гласио Храбри нови свет.

Публици нашег највећег филмског фестивала ће у оквиру програма његовог јубиларног издања бити понуђено 88 играних и документарних филмова од којих су 18 режирале жене, два кратка филма и једна серија у осам програмских селекција. Преко 400 филмских пројекција биће приређено у 12 биоскопских сала широм Београда.

На отварању 50. ФЕСТ-а 25. фебруара у Комбанк дворани, биће приказан филм „Страхиња Бановић“, редитеља Стефана Арсенијевића. Ово ће бити српска премијера остварења које је освојило бројне награде међу којима се истиче „Кристални глобус“ за најбољи филм на престижном 55. Филмском фестивалу у Карловим Варима, где је својио и награде за најбољег глумца и специјално признање жирија за директорку фотографије.

У Главном такмичарском програму који садржи 20 филмских остварења, за награде „Београдски победник“ надметаће се филмови и ствараоци из Француске, Немачке, САД, Румуније, Русије, Италије, Пољске, Грчке, Словеније, Северне Македоније, Аустралије, Црне Горе, Хрватске и Србије.

50. ФЕСТ ће приказати велики број филмова из читавог света, међу којима је прегршт оних чија ће фестивалска пројекција бити јединствена прилика да се погледају на великом платну.

Међу ауторима чији се филмови приказују на 50. Фесту су. Педро Алмодовар, Меги Џиленхал, Дарио Арђенто, Пол Шрејдер, Паоло Ђеновезе, Пол Томас Андерсон, Гаспар Ное, Жак Одијар, Душан Милић, Урсула Мејер, Нани Морети, Франсоа Озон, Стефан Арсенијевић, Одри Диван, Милош Пушић, браћа Диноченцо, Кенет Брана и многи други стари знанци и нови ствараоци по чијим ћемо филмовима памтити ову сезону.

Уметнички директор фестивала Југослав Пантелић, навео је књижевна дела попут „Исповести варалице Феликса Крула“ Томаса Мана, „Комунистички рај“ Александра Поповића, „Изгубљена ћерка“ Елене Феранте, као само нека од остварења чије ћемо екранизације гледати на 50. ФЕСТ-у.

На ФЕСТ-у ће бити приказани филмови који су освојили главне награде на два најзначајнијиа светска фестивала у Кану и Венецији прошле године - филм „Титан“, редитељке Жулије Дукорно, добитник је Златне палме у Кану, и филм „Догађај“, редитељке Одри Диван, који је освојио награду Златни лав за најбољи филм на 78. Филмском фестивал у Венецији.

Награда „Београдски победник“ за изузетан допринос филмској уметности биће додељена нашим истакнутим филмским ствараоцима - редитељу Емиру Кустурици и глумцу Предрагу Микију Манојловићу.

Затварање 50. ФЕСТ-а, биће обележено концертом Симфонијског оркестра РТС који ће изводити музику из чувених филмских хитова као што су „Ратови звезда“, „Индијана Џоунс“, „Супермен“, „Хари Потер“ и других које је компоновао један од највећих композитора филмске музике нашег доба, Џон Вилијамс.

Програм постФЕСТум као сјајна прилика за оне који нису стигли да погледају филмове које су желели током фестивала, биће ове године одржан у трајању од 7 дана.

Улазнице за ФЕСТ се продају од 4. фебруара на благајнама дворана у којима се филмови приказују, као и онлајн путем сајта tickets.rs.