Сви бројеви часописа Кинотека, филмског месечника у издању Југословенске кинотеке, од сада ће бити доступни за бесплатно преузимање онлајн на адреси https://www.kinoteka.org.rs/casopis-kinoteka/. Први број објављен је у јануару 2017. године, а почетком овог месеца, марта 2020, штампано је 39. издање, што заједно представља већ врло богату збирку текстова, фотографија, илустрација посвећених историји, али и савременом тренутку седме уметности.

 

Како је приликом покретања часописа истакао директор Кинотеке Југослав Пантелић, Кинотека је ту да информише, пласира значајне, често и мање познате информације о филму, као и да заинтересује за „нашу ствар” оне који тек улазе у свет покретних слика.

Редовне рубрике – Великани светског филма, Нема среда, Документарни четвртак, Мој избор, Сећање на…, Критика из прошлости и друге, прате разноврсне програме Југословенске кинотеке. Поред текстова сталних сарадника, из броја у број представљају се и филмска размишљања домаћих и иностраних теоретичара и критичара, а ту су и ексклузивни интервјуи с неким од најпознатијих савремених стваралаца.

Мада је циљ редакције да часопис буде актуелан, највећи део садржаја не подлеже застаревању. Тако је и данас, исто као и у време изласка првог броја, занимљиво открити детаље о каријери Светислава Ивана Петровића, заборављене европске филмске звезде српског порекла или се подсетити биографије и филмографије великана Роберта Алтмана, пратити фељтон о међусобним утицајима панка и филмске уметности…

У дигиталној архиви Кинотеке уз фотографије насловница дат је кратак попис најважнијих личности или тема у том броју, што ће олакшати избор заинтересованима за преузимање часописа.