Ministar Tasovac u Kinoteci

Министар Тасовац посетио Кинотеку и честитао 67. рођендан


06.06.2016 Mon | 17:37 | kinoteka

Министар кутуре и информисања Србије Иван Тасовац посетио је поводом Дана Југословенске кинотеке – 6. јуна ту установу културе од националног значаја.

У разговору са директором Југославом Пантелићем Тасовац је честитао 67. рођендан Кинотеци, која је, како је рекао, чувар историје српског и светског филма, али и наших личних сећања, а такође место сусрета и креативности између прошлости и будућности.
„У Кинотеци се не чувају само филмови које смо гледали, већ и успомене на људе са којима смо откривали најлепше кадрове светске кинематографије. Југословенска кинотека није само чувар историје српског европског и светског филма већ и чувар наших личних сећања“.

„Југословенској кинотеци, директору Југославу Пантелићу и његовом тиму, уз дужно поштовање што су препознали да музеј не треба и не сме да буде маузолеј, већ место сусрета и креативности између прошлости и будућности, честитам 67. нејубиларни рођендан“,  изјавио је Тасовац.

Дан Кинотеке, за који је изабран датум прве филмске пројекције у Београду и на Балкану (6. јуна 1896. године) обележен је данас свечаном доделом награда – Златни печат и Плакета Југословенске кинотеке. Том приликом директор Пантелић је у поздравном говору истакао да Кинотека наставља више него успешну сарадња са Министарством културе Србије.