festival nitratnog filma 2

18. Фестивал нитратног филма


06.06.2016 Mon | 17:45 | kinoteka

Програм и каталог 18. Фестивала нитратног филма >>>>

 

У слављеничкој години када на дан Југословенске кинотеке, шестог јуна славимо 120 година од прве биоскопске пројекције у Срба одржане у кафани Златан крст на Теразијама, још једном одржавамо Фестивал нитратног филма. Штавише, он је од дечачких и омладинских година стигао и до свога осамнаестог рођендана и постао пунолетан.

На овогодишњем Фестивалу учествује чак тридесет пет Кинотека и Архива из Европе, али и из Јапана и по први пут Сједињених Америчких Држава, са тридесет седам филмских програма.

Водећи се добрим искуствима из претходне две године када смо фестивалски програм, који је дотле био везан искључиво за период нитратног филма (1895-1953), проширили и надградили класицима који су снимани и у следеће две деценије, измењену, али са успехом потврђену нову концепцију нисмо мењали. У прилог томе иду и нека од великих редитељских имена у чијим остварењима ћемо уживати ове године: Сергеј Ејзенштајн, Тадаши Имаи, Алф Сјеберг, Марсел Лербије, Франтишек Влачил, Марио Солдати, Јежи Хофман, Александар Волков, Карољи Мак, Манфред Ноа, Рангел Валчанов…

Припремили смо и програме везане за старе филмове о Југославији и Балкану које никад нисмо видели, а посебно изненађење “само за одрасле” је програм аустријских раних еротских и недавно откривених порно филмова.

Своје учешће ове године Југословенска кинотека уз остале филмове на запаљивој филмској траци, обележиће и ретко виђеним програмом класика цртаног филма, који се чувају у њеном нитратном Архиву. Фестивал ће пратити и промоције значајних књига и нових ДВД издања везаних за историју нашег и светског филма, а посебно задовољство причињава нам долазак око тридесет гостију, како из земаља бивше Југославије, тако и из целе Европе, међу којима су многи истакнути историчари филма, директори кинотека, управници архива, значајни филмски архивисти…

Александар Саша Ердељановић, управник Архива Југословенске Кинотеке

Програм и каталог 18. Фестивала нитратног филма >>>