U novom zdanju Jugoslovenske kinoteke nastavlja se revija filmova sa Festa, sledi retrospektiva Majkla Ćimina, a sredinom meseca biće održan Festival italijanskog filma, dok je u Muzeju kinoteke ciklus Velikani svetskog filma ovoga puta posvećen Polu Njumenu, uz niz programa Sećanje na… i  druge redovne projekcije u obe zgrade.

Program Hitovi Festa na bis, posle uspele revije Hitovi Festa u proteklih mesec dana, ponudiće od 5. do 8. septembra osam izuzetnih ostvarenja među kojima su TV mreža Sidnija Lameta, Taksista Martina Skorsezea, Vatrene ulice Voltera Hila.

Retrospektiva slavnog reditelja Majkla Ćimina (1943-2016) biće održana od 9. do 15. septembra i prikazaće sedam filmova, svaki na po više projekcija. Publika u Svečanoj sali moći će ponovo da na velikom ekranu vidi remek dela Lovac na jelene, Vrata raja i druge filmove koje je Ćimino snimio u periodu od 1974. do 1996. godine.

Izabel Iper i Kris Kristoferson, Vrata raja (1980)
Izabel Iper i Kris Kristoferson Vrata raja (1980)

Festival italijanskog filma svečano se otvara 16. septembra koncertom Maura Maura i Fransoaz de Klosi pod nazivom Vrhunska muzika italijanskog filma.

Prvi deo festivala, do 21. septembra, prikazuje retrospektivu sa devet izuzetnih ostvarena koja su obeležila italijansku i svetsku kinematografiju u drugoj polovini 20. veka. Međi njima su Čudo u Milanu Vitorija de Sike, Osam i po Federika Felinija, 20. vek Bernarda Bertolučija.

Od 22. do 25. septembra sledi premijerni deo festivala, sa deset najnovijih italijanskih filmova (produkcija iz 2015. i 2016. godine). Na programu su Poslednja stanica Đanbatiste Asantija, Leto nad nama Gabrijela Mućina , Ustika – nestali dokumenti Serđa Martinelija, koji će biti i gost festivala.

Marčelo Mastrojani, Osam i po (1963)
Marčelo Mastrojani – Osam i po (1963)

Poslednjeg dana septembra u novom zdanju Kinoteke počinju Dani nemačkog filma, koji se nastavljaju u oktobru.

U Muzeju kinoteke u Kosovskoj ulici septembarski repertoar odaće počast nedavno preminulim umetnicima domaćeg i svetskog filma. Program Sećanje na Milorada Mandića 5. septembra prikazuje tri filma popularnog glumca – Već viđeno, Lepa sela lepo gore i Ivkova slava.

Slede sećanja na reditelje Pola Koksa, Abasa Kjarostamija, Gerija Maršala, Robina Hardija, Predraga Delibašića i Hektora Babenka, kao i glumca Bada Spensera.

Za program Moj izbor Kinoteka je pozvala Ivana Medenicu, umetničkog direktora internacionalnog teatarskog festivala Bitef, koji se ove jeseni održava jubilarni, 50. put. Na listi pozorišnog kritičara i teatrologa, ali i poznatog filmofila su Neki to vole vruće Bilija Vajdlera, Profesorka klavira Mihaela Hanekea, Ples u tami Larsa fon Trira, Kabare Boba Fosija, Aleksandar Nevski Sergeja Ejzenštajna…

U obimnom programu Muzeja kinoteke pažnju privlače i ciklusi Elija Kazan na bis, Šok koridor predstavlja: Džozef Ruben, a posebno ciklus Velikani svetskog filma – Pol Njumen.

Od 24. do 29. septembra biće prikazano 16  filmova u kojima je igrao slavni američki glumac, počev od filma Mačka na usijanom limenom krovu Ričarda Bruksa iz 1958. godine, preko Sudija za vešanje Džona Hjustona, Žaoka Džordža Roja Hila, Boja novca Martina Skorsezea, do filma Put bez povratka iz 2002. godine u režiji Sema Mendesa, a biće prikazan i film koji je Njumen režirao – Uticaj gama zraka na sablasne nevene (1972).

Pol Njumen - Žaoka (1973)
Pol Njumen – Žaoka (1973)

Muzej kinoteke uključiće se 19. septembra u Dane evropske baštine sa programom projekcija Kulturno nasleđe i zajednice – živeti s nasleđem, a 30. septembra biće domaćin tradicionalnom pratećem programu Bitefa, koji već tačno četiri decenije uređuje Vera Konjović pod nazivom Bitef na filmu.