Југословенска кинотека у септембру наставља редовни програм ретроспективом филмова глумице Соње Савић, док је циклус Великани светског филма посвећен редитељу Винсенту Минелију. Пројекат Vip Кинотека представиће рестаурирану копију „Националне класе“ Горана Марковића. Програм Мој избор овога пута потписује кнегиња Јелисавета Карађорђевић.

 

Циклус Градови на филму посвећен је Риму, Документарни четвртак – документарцима сниманим на Косову и Метохији до 1941. године, а ту су и програми Pride Wеек 2018, Фимски феномен Капоте, Шок коридор представља: Жак Турнер и други.

У новом здању Кинотеке 11. септембра биће отворена мултимедијална изложба „Соња Савић: девојка из града“’, у организацији Уметничке галерије „Надежда Петровић“. Исте вечери пројекцијом филма „Живети као сав нормалан свет“ (1982) Мише Радивојевића почиње ретроспектива која ће до 16. септембра подсетити на неке од најбољих улога звезде југословенског и српског глумишта Соње Савић (1961-2008). Одабрани су „Лептиров облак“ Здравка Рандића, „Шећерна водица“ Светислава Прелића, „Давитељ против давитеља“ Слободана Шијана, „Уна“ Милоша Радивојевића, „Живот је леп“ Боре Драшковића, „Југ Југоисток“ Милутина Петровића…

Редовни циклус Градови на филму овога пута посвећен је Риму, а отвара га 21. септембра „Празник у Риму“ (1953) Вилијама Вајлера, са Одри Хепберн и Грегоријем Пеком у главним улогама. Жанровски разноврстан програм до 28. септембра обухвата класике – Вајлеров „Бен Хур“, Фелинијев „Сладак живот“, Бертолучијев „Месец“, затим „Интимни дневник“ Нанија Моретија, „Талентовани господин Рипли“ Ентонија Мингеле, као и новије продукције „Див“ Паола Сорентина, „Анђели и демони“ Рона Хауарда, све до „Риму с љубављу“ Вудија Алена.

Поводом десет година од смрти Властимира Гаврика 27. септембра биће приказан документарни филм о једном од наших најзначајнијих сценографа, а наредног дана публика ће моћи да види његову креацију у чувеном филму „Мајстор и Маргарита“ Александра Саше Петровића.

Пројекат Vip Кинотека са дигитално рестаурираним бисерима српске кинематографије наставља се 30. септембра када ће на две пројекције бити приказана нова копија „Националне класе“ (1979) Горана Марковића.

У Музеју кинотеке програм је почео 6. септембра Београдским филмопловом и затим Сећањима на… редитеља Златка Боурека, глумицу Марију Кон и друге недавно преминуле домаће и стране филмске уметнике.

На дело америчког књижевника, сценаристе, драмског писца и глумца Трумана Капотеа подсетиће дводневна ревија Филмски феномен Капоте, у оквиру које ће бити промовисано прво српско издање његовог култног романа „Хладнокрвно“ (IPC Media). Првог дана, 11. септембра биће приказан, између осталих, „Доручак код Тифанија“ у режији Блејка Едвардса, по сценарију Капотеа. Наредног дана улаз на пројекције филмова „Капоте“ Бенета Милера и „Хладнокрвно убиство“ Ричарда Брукса биће бесплатан.

Програм Pride Wеек 2018 од 13. до 16. септембра доноси тематски избор филмова међу којима су „Пољубац лептира“ Мајкла Винтерботома, „Џеј Едгар“ Клинта Иствуда, „Мој приватни Ајдахо“ Гаса Ван Санта, „Пољубац жене паука“ Хектора Бабенка и други. На програму су и домаћи филмови „Marble Ass“ Желимира Жилника и „Поред мене“ Стевана Филиповића, а аутори ће после пројекција разговарати са публиком.

Музеј кинотеке укључује се у манифестацију Дани европске баштине 17. септембра, када ће приказати низ документараца као што су „Срби у Трсту“ Владана Слијепчевића, „Трагом велике сеобе“ Ратомира Ивковића, „Недремано око“ Бранка Милошевића…

Београдски филмоплов 18. септембра представља још три филма која препоручује Слободан Аранђеловић, аутор књиге „Филмски водич Београда 1944-1963“. Овога пута то су француско-италијанске копродукције „Робови“ Ива Ћампија, „Човек мог живота“ Гија Лефранка и „Афера Маурицијус“ Жилијена Дививијеа.

Програм за Нему среду, која се одржава 19. септембра биће објављен накнадно, а Документарни четвртак за 20. септембар припремио је циклус „Косово и Метохија на документарном филму до 1941. године“. Видећемо „Коњичку дивизију у 32. ескадрону под командом његовог величанства кнеза Арсенија у Прешевеу“ (1913), у продукцији Ђоке Богдановића, југословенски филм „Кроз наше Косово“ (1932) Драга Хлопека, али и немачку продукцију „Од Косова поља до Охрида“ (1933) Улриха Шулца…

За циклус Мој избор листу је овог месеца саставила кнегиња Јелисавета Карађорђевић. У интервјуу за часопис „Кинотека“ изјавила је да не преферира одређени жанр, већ да воли добар заплет и хумор, да су јој важни добра прича и музика. У складу са тим је и њен избор који се приказује од 21. до 23. септембра: „Певајмо на киши“ (1952) Стенлија Донена и Џина Келија, „Север-Северозапад“ (1959) Алфреда Хичкока, „Риба звана Ванда“ (1988) Чарлса Крајтона, „Рајанова кћи“ (1970) Дејвида Лина…

Програм Шок коридор 24. и 25. септембра представља Жака Турнера кроз шест филмова тог америчког редитеља француског порекла у којима се, без обзира на жанр, препознаје његов стил, пре свега употреба пригушеног светла и способност да целу причу исприча у сенкама. За ову прилику одабрани су мелодрама „Опасни експеримент“ (1944), са Хеди Ламар у главној улози, прва верзија филма „Људи мачке“ (1942), „Шетала сам са зомбијем“ (1943), британски ноар са елементима хорора „Ноћ демена“ (1957).

Од 27. септембра до краја месеца у циклусу Великани светског филма: Винсент Минели биће приказано 11 остварења тог мајстора режије било да су у питању мјузикли, комедије или мелодраме. Програм је конципиран хронолошки – од „Зигфилдове ревије“ (1945), са Фредом Астером и Џуди Гарланд, до „Једне смешне љубави у Њујорку“ (1970) са Барбром Стрејсенд и Ивом Монтаном. Из богатог опуса Минелија, који обухвата 40 филмова, публика Кинотеке моћи ће поново да види и „Град илузија“, „Жеђ за животом“, „Чај и симпатија“, „Жижи“, „Неки су дотрчали“ и друге познате наслове.