• Start: 03/10/2017 10:00
  • End: 03/10/2017 22:00

Наслов Swagger
Подаци (ФР, 2016)
Улоге документарни филм
Режија Оливије Бабине
Место Свечана сала, Узун Миркова 1
Датум 3. октобар 2017.
Време 10:00 / 15:00 / 20:00
Програм Специјална пројекција

У организацији Француског института у Србији, 3. октобра у 20 часова биће организована бесплатна пројекција француског документарног филма „Swagger“, као и разговор са редитељем Оливијеом Бабинеом у Југословенској кинотеци у 12:00. Истог дана у 10.00 и 15.00 биће одржана бесплатна пројекција за школе, уз дискусију о филму, који приказује живот тинејџера у савременом друштву.

На питање како је настао „Swagger“, редитељ одговара: „Током две године, помагао сам ученицима да праве филмове. Основ за рад су нам били њихова свакодневница, снови, кошмари, како бисмо испричали приче са елементима фантастике и научне фантастике. Те две године су биле веома дирљиве, везао сам се за ту децу и добио жељу да снимим филм о њима. Одлучио сам да направим Swagger како бих им одао признање и дао им реч, зато што нико не издваја довољно времена да их саслуша. Хтео сам да посматрам свет и Француску кроз њихове очи.“

Swagger нас уводи у јединствени универзум једанаесторо деце и адолесцената који расту у сиромашним предграђима у Француској. Филм на веома забаван начин приказује како изгледа наше друштво кроз њихове очи. Нудећи нам читав мозаик сусрета и мешајући жанрове од мјузикла до фантастике, „Swagger“ се бави ставовима и маштарењима деце из париских предграђа Олне и Севран. Они, упркос тешким условима у којима живе, имају снове и амбиције, а то им нико не може одузети.

Филм „Swagger“ је у Француској ове године био у селекцији за награду Cesar за најбољи филм, а у Србији је први пут приказан у оквиру Фестивала ауторског филма 2016. године, уз подршку ACID-а (Асоцијација за дистрибуцију независног филма).